Sikkerhetsrådgiveren til president George W. Bush, Condoleezza Rice, kontaktet onsdag ledelsen i flere fjernsynsstasjoner for å be dem nøye vurdere forhåndslagede innslag med bin Laden. Hun viste til nasjonale sikkerhetshensyn, og sa at innslagene kan inneholde signaler til terrorister om å sette i gang nye angrep.

Krigserklæring

Henvendelsen var etter alt å dømme utløst av den krigserklæringen mot USA som bin Laden-talsmannen Sulaiman Abu Ghaith leste opp på den populære arabiske satellittstasjonen tirsdag kveld. Regjeringen i Kuwait fratok onsdag Abu Ghaith hans kuwaitiske statsborgerskap.

I fjernsynsinnslaget lovpriste Abu Ghaith flykaprerne som gjennomførte terrorangrepene 11. september og sa at det finnes tusenvis av unge muslimer som er villige til å dø i nye angrep mot USA.

«Jihad, eller hellig krig, er en plikt for alle muslimer dersom de ikke har en unnskyldning. Det vil være en skam dersom muslimer ikke gjør sin plikt. Dette er et avgjørende slag mellom ateisme og tro», sa Abu Ghaith.

Slik talsmannen ordla seg, kan det tolkes at amerikanske interesser over hele verden er angrepsmål. Dette er det andre budskapet fra bin Laden siden de amerikansk-britiske angrepene ble innledet søndag. Abu Ghaith ordla seg omtrent på samme måte som Osama bin Laden.

I følge en talsmann for fjernsynsstasjonen, som har hovedkvarter i Qatar, ble videobåndet levert til al Jazeeras kontor i Kabul tirsdag. Al Jazeera er den eneste fjernsynsstasjonen som er godkjent av Taliban.

«Sluppet løs»

Verdens mest ettersøkte mann, Osama bin Laden, ble sluppet løs av Taliban onsdag. Makthaverne i Afghanistan opphevet da alle restriksjoner på hans gjøren og laden og sa at han var fri til å føre hellig krig mot USA.

Som et ekko av fjernsynsbudskapet tirsdag kveld sa Taliban-talsmannen Abdul Hai Mutmaen til BBC Radio at de amerikansk-britiske rakett— og bombeangrepene mot Afghanistan har gjort det til en forpliktelse for alle muslimer å føre hellig krig mot USA, og at bin Laden er fri til på gjøre som han vil.

Han etterlot ingen tvil om at Taliban nå gjør felles sak med bin laden og at USA vil bli konfrontert med ubehagelige konsekvenser.

«Ikke kontroll»

Talibans ambassadør i Pakistan, Abdul Salam Zaaef, avviste på sin daglige pressekonferanse i Islamabad at amerikanerne kontrollerer luftrommet over Afghanistan.

Han la til at Talibans militære styrke er usvekket, og at grunnen til at de ikke klarer å skyte ned de amerikanske flyene er at de flyr så høyt.

Zaaef sa at både bin Laden og hans beskytter, Talibans åndelige leder Mohammad Omar, ikke er skadet. Omar oppfordret onsdag kveld alle muslimer til å demonstrere mot USA.

De amerikanske flyangrepene fortsatte hele onsdag og natt til i dag. Angrepene var konsentrert om Kabul, Kandahar, Jalalabad og den strategisk viktige byen Mazar-i-Sharif i nord.

Det er motstridende meldinger om hvor mange sivile liv som har gått tapt i angrepene. I følge telegrambyrået Afghan Islamic Press (AIP) er over 70 sivile drept før angrepene onsdag kveld.

Mye tyder på at USA onsdag kveld trappet opp angrepene. Fra Kabul ble bombardementet karakterisert som kraftigere enn noen gang siden søndag. Både sentrum av hovedstaden og flyplassen nord for byen skal være truffet.