Miljø— og utviklingsminister Erik Solheim (SV) er denne uken i Sudan i et forsøk på å blåse nytt liv inn i den skjøre fredsprosessen mellom Nord- og Sør-Sudan.

Under samtaler med Sør-Sudans president Salva Kiir tirsdag fikk Solheim klar beskjed om at det trengs rask handling hvis ikke fredsavtalen fra januar 2005 skal bryte helt sammen.

– Kiir kom med en veldig skarp advarsel om at Sudan er inne i en farlig spiral med stadig mer vold, sier Solheim på telefon fra Sør-Sudans hovedstad Juba.

I sør mener mange at det er de arabiskdominerte myndighetene i nord som har nørt oppunder volden for å hindre fremgang i fredsprosessen.

– Det er minimal tillit mellom nord og sør. Nå må verdenssamfunnet samle alle krefter for å redde fredsavtalen mellom nord og sør, sier Solheim til NTB.

Dystert

Mer enn fire år etter at regjeringen i Khartoum inngikk en omfattende fredsavtale med opprørsbevegelsen SPLA i Sør-Sudan, er situasjonen dyster i det enorme afrikanske landet. Gjenoppbyggingen etter 21 års borgerkrig har ikke gått som ventet, tusenvis av flyktninger har vendt hjem til ingenting, og konfliktene om oljeressurser og grenser er ennå ikke løst.

Samtidig har borgerkrigen i Darfur tatt mye av verdenssamfunnets oppmerksomhet, mens forsoningsprosessen mellom nord og sør har stått på stedet hvil. Solheim mener at verden nå først og fremst må bruke kreftene på nord-sør-konflikten, ikke Darfur.

– Man har tenkt at hovedsaken var Darfur, men hovedsaken er konflikten mellom nord og sør. Uten fred mellom nord og sør, blir det heller ingen fred i Darfur, sier Solheim.

Også FN er sterkt bekymret for utviklingen i Sør-Sudan, som de siste månedene har opplevd mer vold enn Darfur. Siden januar har 1.000 mennesker blitt drept og over 100.000 er fordrevet på grunn av stammekonflikter og herjingene til den ugandiske geriljagruppa Herrens motstandshær.

Da FNs spesialutsending John Holmes besøkte Sudan i mai, ga han ettertrykkelig beskjed om at menn, kvinner og barn har desperat behov for hjelp. Også han mener det trengs raske tiltak for å bedre den humanitære situasjonen og for å stanse voldssyklusen.

Utsatt valg

Da fredsavtalen ble inngått i januar 2005, var det håp om at alle grensetvister og spørsmål om fordeling av oljeressurser ville bli løst i løpet av en overgangsperiode på seks år. Perioden skal etter planen munne ut i en folkeavstemning i 2011 der folket i sør skal avgjøre om Sør-Sudan bør bli en egen stat.

Nå er det mindre enn to år igjen til avstemningen, samtidig som valget på ny nasjonalforsamling er utsatt til 2010 på grunn av manglende folketellinger og dårlig sikkerhet.

Valget skulle i henhold til fredsavtalen vært holdt i juli. Men selv neste år er det høyst usikkert om det vil kunne gjennomføres på en tilfredsstillende måte, ifølge Solheim.

Sammen med Storbritannia og USA forsøker Norge nå å gjenopplive den såkalte troikaen som var sentral i arbeidet som ledet fram til fredsavtalen i 2005.

Ifølge Solheim er både Norge og USA viktige aktører i den videre fredsprosessen.

– Sør-Sudan ser Norge som en særlig god venn med mye kunnskap og lange historiske bånd til landet, mens USA har større politisk tyngde, fastslår Erik Solheim.

WERA HELSTR�M
STR