Radovan Karadzic mener han inngikk en avtale med fredsforhandleren Richard Holbrooke i 1995 der han skulle slippe straffeforfølgelse etter Bosnia-krigen. På grunn av avtalen sier Karadzic at nå frykter for sitt liv.

Bosniaserbernes tidligere president ville verken si seg skyldig eller ikke skyldig i krigsforbrytelser under rettsmøtet i Haag torsdag. I stedet ba han om mer tid til å studere en endret tiltale mot ham.

Åpningen av rettssaken mot Karadzic ble sendt direkte på internasjonalt fjernsyn.

Les også: — Jeg har en usynlig veileder

I Bosnias hovedstad Sarajevo fulgte en gruppe mødre som mistet barn i Srebrenica-massakren i 1995 – som Karadzic anklages for å stå bak – nøye med på rettsmøtet.

– Han stjal bakken under føttene våre og himmelen over hodene våre, han drepte våre menn. Og det vi nå får, er en teaterforestilling som verden ser på som en slags underholdning, sa Kada Hotic som mistet sin mann og en sønn i Srebrenica.

Karadzic fikk lov til å vente med å svare på skyldspørsmålet, da han ble framstilt for FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia ICTY i Haag. Han var kortklipt, pent antrukket og besvarte de fleste andre spørsmålene han ble stilt med «ja» eller «nei».

– Avtale med Holbrooke

Mot slutten av rettsmøtet hevdet 63-åringen at han mot slutten av krigen i Bosnia på 1990-tallet inngikk en avtale med den amerikanske fredsforhandleren Richard Holbrooke. I henhold til avtalen skulle Karadzic holde seg borte fra offentligheten mot å slippe straffeforfølgelse.

Denne avtalen har nå satt hans liv i fare, framholdt den tiltalte

– Hvis Holbrooke fortsatt helst vil se meg død, og beklager at denne domstolen ikke kan avsi dødsstraff, vil jeg vite om hans arm er lang nok til å nå meg her, fortsatte han.

Hvis han ikke hadde fryktet for sitt liv, ville han overgitt seg til ICTY for ti år siden, hevdet Karadzic.

I et intervju med TV-kanalen CNN senere på dagen avviste Holbrooke å ha inngått en avtale med det innholdet Karadzic beskriver.

– Jeg forhandlet fram en avtale der han umiddelbart måtte gå av som både president og partileder. Etter at han gikk under jorden satte Karadzic ut rykter om at jeg hadde gått med på å la ham gå fri om han forsvant, sa Holbrooke.

Krever fakta

Dommer Alphons Orie sa at torsdagens rettsmøte verken var tid eller sted for å ta opp slike spørsmål, og at retten får komme tilbake til temaet når selve rettssaken starter. Da bør Karadzic legge fram fakta som underbygger hans påstander, mente Orie.

Sjefaktor Serge Brammertz varslet at tiltalen mot den tidligere bosnisk-serbiske lederen vil bli endret og lagt fram i revidert form så raskt som mulig. Dette kom overraskende på dommer Orie, men Radovan Karadzic sa han ikke har noen problemer med å vente.

Orie fastsatte deretter neste møte i saken til 29. august. Karadzic har valgt å føre sitt eget forsvar i rettssaken, der han er tiltalt for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Synspunkter? Bruk kommentarfeltet.

Reuters
Reuters