Allerede nå er det mange som presser på mot Pakistans stengte grenser, forteller Geir Valle, stedlig representant for Kirkens Nødhjelp i den pakistanske grensebyen Peshawar.

FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, forbereder seg på å ta imot 800.000 afghanske flyktninger rundt Peshawar, nordvest i Pakistan. I tillegg arbeides det med planer om å huse 500.000 flyktninger i sørvest, i området mellom grensa mot Afghanistan og byen Quetta. Flyktninger fra Kandahar-området er ventet dit.

Strømmer til Iran

Også ved grensa mot Iran planlegges mottak med kapasitet til å ta imot 300.000 flyktninger.

Bare i løpet av den siste uka har det strømmet 15.000 flyktninger til Pakistan, til tross for at grensa i prinsippet har vært stengt, sier UNHCR-talsmann Yusuf Hassan til nyhetsbyrået AFP. Kombinasjonen av kronisk matmangel, tørke og forventet væpnet konflikt vil føre til en langt større tilstrømning i ukene og månedene som kommer, sier han.

Midlertidige leirer

Pakistan skal ha gått med på å åpne grensa for flyktningene dersom det kommer et angrep mot Afghanistan, men godtar bare midlertidige flyktningleirer nær grensa, opplyser Geir Valle til NTB.

— Det vil bare bli snakk om kortvarige kriseløsninger. Pakistan vil ikke godta permanente flyktningleirer, sier han.

— Uansett om det kommer et angrep mot Afghanistan eller ikke, har situasjonen allerede utviklet seg til en kjempekrise. For to uker siden var det iallfall tre millioner afghanere som var avhengig av internasjonal hjelp. Det får de ikke nå, sier Valle.

Kirkens Nødhjelp har sitt apparat og sine lokale partnere intakt, og kan raskt komme i gang med hjelpearbeidet om grensa igjen åpnes for nødhjelp. Men når det kan skje, avhenger helt av striden mellom USA og Taliban, sier Valle.

Norsk støtte

Norge gir 4,5 millioner kroner ekstra til FNs arbeid for flyktninger i og utenfor Afghanistan på grunn av den humanitære krisen.

— Situasjonen er blitt forverret etter terroraksjonene i USA. Den humanitære situasjonen som er i ferd med å utvikle seg i Afghanistan gir grunn til sterk bekymring og krever økt internasjonal innsats, sier utenriksminister Thorbjørn Jagland.

Norge har hittil i år gitt vel 75 millioner kroner i humanitær bistand til Afghanistan og afghanske flyktninger gjennom FN, Røde Kors og frivillige organisasjoner.

Også FNs barnefond Unicef arbeider med en kriseplan for afghanske flyktninger i og utenfor landet.

— Afghanistan har allerede en humanitær krise. De siste ukenes hendelser og vinterens anmarsj forverrer situasjonen ytterligere. Det blir en krevende jobb å holde liv i de afghanske barna i månedene framover, sier generalsekretæren i Unicef Norge, Kjersti F. Gjestvang.

Unicef har lenge arbeidet med en katastrofeplan for den kommende vinteren i Afghanistan. Planen er nå omarbeidet og utvidet til å omfatte grenselandene Pakistan, Iran, Turkmenistan, Tadjikistan og Usbekistan.

VENTER: Afghanere i kø foran et matudelingssenter drevet av FN i Kabul. Internasjonal nødhjelp har stoppet opp, og lagrene er i ferd med å bli tomme. Matvareprisene har allerede øket drastisk. FOTO: AP/SCANPIX