• Norsk Folkehjelp har valgt å ikke bruke begrepet etnisk rensking om den israelske politikken. Men vi er ikke tvil om hva realiteten og målsettingen virkelig er.

Det er Norsk Folkehjelps stedlige representant i Gaza, Nora Ingdal, som sier dette til Bergens Tidende.

Det er BT som bringer på banen begrepet etnisk rensing om den israelske bosettingspolitikken. Nora Ingdal synes det er en vanskelig karakteristikk av det som nå skjer i Israel.

— I Norge og Europa er begrepet så følelsesmessig ladet i forhold til jødenes historie. Men blir ikke Israels aggressive krigføring mot de palestinske områdene stoppet, frykter vi at palestinerne systematisk blir fordrevet fra sine områder, sier Ingdal.

Jordområder konfiskert

Hun har vært stasjonert i Gaza i snart fire år. Hun har sett hvordan den israelske bosettingspolitikken har ført til at store palestinske jordområder er blitt konfiskert.

— Veier, vann og kloakk er anlagt uten å ta hensyn til de palestinske bosettingene som allerede eksisterer.

Ingdal peker også på at et av partiene som er representert i Ariel Sharons regjering bruker begrepet fordrivelse om Israels bosettingspolitikk. Hun mener også at vesteuropeiske medier generelt er svært forsiktige med å karakterisere den israelske bosettingspolitikken.

— Faktisk er de mer forsiktige enn israelske aviser. Journalister i den største israelske avisen Haartez har flere ganger karakterisert den israelske anneksjonen etter krigen i 1948 som etnisk rensing. Kjente israelske journalister bruker også dette begrepet om dagens israelske bosettingspolitikk, sier Ingdal.

Emigrere til Russland

Hun forteller at palestinerne selv fleiper med at den eneste muligheten de har til for å få beholde jorden sin er å emigrere til Russland, konvertere til jødedommen og flytte tilbake til Israel.

— De pleier å si «Ble vi israelere, fikk vi endelig rett til å eie for egen jord», sier Ingdal.

Ingdal kom hjem fra Gaza for to uker siden. I går var hun i Bergen for blant annet å fortelle elever ved Bjørgvin videregående skole om sine erfaringer med hjelpearbeid i Midtøsten.

— Forholdene ble så vanskelige at det ble bestemt at vi nordmenn skulle trekke oss ut. Men de fire palestinerne som er ansatt på kontoret vårt, holder virksomheten i gang. Så langt det er mulig.

Norsk Folkehjelp samarbeider også med hjelpeorganisasjoner i Ramallah som nå som nå er fullstendig isolert.

Nora Ingdal sier hun ikke har orket å tenke på hva som vil skje dersom israelerne isolerer Gaza by på samme måte som de har i Ramallah.

— Ramallah har tross alt en rik overklasse som kan opprettholde et noenlunde normalt liv. I Gaza by bor det 1,2 millioner palestinere. Alle er fattige.

FORSIKTIGE I VEST: Vesteuropeiske medier er mer forsiktige enn israelske aviser. Kjente israelske journalister bruker begrepet etnisk rensing om dagens israelske bosettingspolitikk, sier Nora Ingdal.
FOTO KNUT EGIL WANG