— Vi er redd for utbrudd av diaré, dysenteri og andre epidemier, og at rotter skal spre alvorlige sykdommer, sa en talsmann for myndighetene til BBC i går.

Hovedstaden Jakarta står under vann. I noen områder er vannstanden fire meter over gatenivå, og minst 340.000 mennesker er blitt tvunget fra hus og hjem. Mange har søkt tilflukt i skoler og moskeer.

I går kveld var det meldt om 29 omkomne. Mange av dødsofrene druknet, mens andre mistet livet som følge av elektriske støt.

Legehjelp til 50.000

Meteorologene varsler store nedbørsmengder også de neste dagene. En talsmann for myndighetene sier oversvømmelsen også vil vanskeliggjøre arbeidet med å bekjempe fugleinfluensa, som har krevd 63 liv i Indonesia de siste par årene.

Mer enn 50.000 av de flomrammede innbyggerne i Jakarta skal allerede ha bedt om legehjelp, i første rekke for lettere lidelser som feber og diaré.

Hjelpeorganisasjonen Plan Norge melder fra Jakarta at drikkevannsforsyningen har brutt sammen. Over 70.000 boliger er ødelagt.

— Behovet for drikkevann og ferdigmat er stort. Det trengs også klær, tepper, medisiner, lommelykter og gummibåter, opplyser Plan Norge i en pressemelding.

Flyter av kloakk

Nå frykter myndighetene at det skal bryte ut alvorlige sykdomsepidemier i byen som har over tolv millioner innbyggere. Gatene i Jakarta flyter av kloakk og boss, og er derfor et eldorado for rotter som kan spre sykdomssmitte.

Flommen får ekstra dramatiske konsekvenser i en by som fra før sliter med elendige sanitære forhold. Den indonesiske avisen Sinar Indonesia Baru kom i går med knusende kritikk av både de lokale myndighetene og byens egne innbyggere. De blir bedt om å lære av Singapore, som ifølge avisen har bevist at det er mulig å forene renhet og ryddighet med hurtig økonomisk vekst.

Også flere andre medier kritiserer provinsmyndighetene i Jakarta for dårlig byplanlegging og manglende evne og vilje til å lære av tidligere oversvømmelser. Jakarta Post mener byens myndigheter fremstår som totalt hjelpeløse.

Tar ikke selvkritikk

Guvernøren i Jakarta, Sutiyoso, avfeier anklagene:

— Flommer er et naturlig fenomen. Det har ingen hensikt å kaste frem usannheter. Jeg var oppe til klokken tre i natt for å håndtere evakueringen, uttaler guvernøren, ifølge BBC.

Han møter ingen sympati hos innbyggeren Augustina Rusli, som har søkt tilflukt i bolighusets øverste etasje med datteren på 10 måneder.

— Myndighetene er forferdelige. Jeg har en nabo som er kreftsyk, men ennå har ingen kommet for å redde henne fra vannmassene.

I går ble det meldt at 75 prosent av Jakarta er oversvømt. Veier og jernbane er stengt og telefonnettet brutt sammen. Frivillige jobber på spreng med å distribuere rent drikkevann, mat og medisiner, men de har store problemer med å komme seg rundt i den flomherjede byen. Eneste mulige fremkomstmiddel er gummibåter og andre flytende farkoster.

ENNY NURAHENI, REUTERS/SCANPIX