Bondelaget frykter de djevelske detaljene når ministrene skal hamre sammen et sluttresultat fra WTO-forhandlingene i Genève. Utenriksministeren lover å stå på kravene

En av de gjenstående detaljene i forhandlingene kan ramme halve den norske landbruksproduksjonen. Det er nemlig ennå ikke bestemt om hvert land fritt skal kunne velge hvilke varer det vil unnta fra bestemmelsen om tolltak på landbruksvarer.

– Det er detaljer, men ikke bagateller, sier leder i Bondelaget, Pål Haugstad, til NTB.

_Les også:

Utviklingsfondet går mot WTO-avtalen_

Norge håper å kunne definere rundt 70–80 prosent av landbruksproduksjonen som såkalte sensitive produkter, men går det som de store landbrukseksportørene vil, vil bare rundt halvparten av disse kunne unntas tolltakene.

– Det er helt avgjørende at Norge skal få bestemme hvilke produkter som skal kunne være sensitive og at ikke det skal bestemmes av noen gamle tekniske saker, sier Haugstads nestkommanderende, Eli Reistad, til NTB.

Støre enig

Etter flere dager med liten bevegelse har WTO-forhandlingene skutt fart i helgen. Den utløsende faktoren kom fredag kveld, da et papir med konkrete tall for kutt i toll og subsidier for landbruks— og industriprodukter manifesterte seg etter et tett møte mellom de sju største WTO-landene.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier det er blitt jobbet intenst med relevante spørsmål for landbruket som ikke omfattes av papiret, blant annet spørsmålet om fritt valg av sensitive produkter.

– Jeg har sagt veldig tydelig fra at dette er et sentralt spørsmål for oss og gjort det helt klart at utfallet på det punktet er avgjørende for hvordan vi vurdere helheten. Og det tror jeg alle skjønner, sier Støre.

Til tross for at de mener papiret fra fredag er uakseptabelt, vil ikke Bondelaget kritisere de norske forhandlerne som har gått med på å jobbe videre på grunnlag av denne teksten.

Håper på justeringer

Haugstad sier han håper at deler av teksten fortsatt kan justeres, selv om blant andre EUs landbrukskommissær Mariann Fischer Boel lørdag gjorde det klart overfor NTB at det ikke kommer på tale.

– Forslaget fra G7 var langt fra våre krav, men jeg registrerer at det er forbehold fra India og Japan på dette. Men det er vel ingen som tør å flagge et nei, sier Haugstad.

Søndag kveld samler WTO-sjefen Pascal Lamy ministrene til et såkalt lukket grønneromsmøte, hvor trådene fra helgens bilaterale samtaler og konsultasjoner skal samles.

I løpet av søndagen kom det meldinger om at en disputt om bananeksport til EU så ut til å løse seg. Samtidig ble det jobbet hardt med å finne en løsning på spørsmålet om kutt av bomullssubsidier, et helt avgjørende punkt for mange afrikanske land.

På den annen side signaliserte Kina, en av de mer tause stormaktene i forhandlingene, at de ville gå tilbake på tilbud om tollkutt for bomull, sukker og ris.

Mandag er det planlagt et plenumsmøte for å gjøre opp status, men når forhandlingene sluttføres, er langt fra sikkert.