Det er «ingen tvil» om at avstengningsventilen på havbunnen som skal forhindre lekkasje, er defekt, og i verste fall kan over 100.000 fat olje lekke ut fra brønnen hver dag, sa Salazar til CNN søndag.

Ifølge ham vil Det hvite hus legge hardt press på oljeselskapet BP for å sikre at oljelekkasjen blir stanset, skriver Aftenposten.no.

Føderal hjelp

Delstaten Louisiana har bedt om føderal krisehjelp for å beskytte sin sårbare kyst mot et gigantisk oljeutslipp i Mexicogolfen etter eksplosjonen på boreplattformen Deepwater Horizon.

Dersom oljen når fram til de omfattende våtmarkene i Mississippi-elvens delta, vil det være så godt som umulig å rense den bort.

Søndag formiddag traff oljen kysten av Louisiana. Den tyngre oljen er ventet å treffe kystområdene mandag. Det kan bety en katastrofe for naturparker fulle av sjøfugler og annen sårbar fauna og for den viktige fiskerinæringen langs kysten.

Ukjent årsak

Oljeflaket dekker et område på 9.000 kvadratkilometer og er dermed omtrent like stort som Puerto Rico. Flaket nærmer seg kysten i delstaten Louisiana, og værforholdene gjør opprydningsarbeidet vanskelig.

Årsaken til eksplosjonen på Deepwater Horizon forblir ukjent. 17 av de 126 personer på riggen ble skadet i eksplosjonen, og for tre av dem er situasjoen kritisk.

President Barack Obama er ventet å ankomme området i løpet av dagen.