En av redaktørene i landets største engelskspråklige avis mener det er fare for borgerkrig.

Soldater troppet søndag opp utenfor presidentpalasset, universitetet og en rekke andre steder i Dhaka. Formålet er ifølge myndighetene å sørge for ro og orden i forkant av valget som skal holdes i januar.

Alle viktige byer og havneanlegg rundt om i landet fikk militær bevoktning, samme dag som den bangladeshiske akademikeren og forretningsmannen Muhammad Yunus var i Oslo for å motta Nobels fredspris.

– For første gang på over 30 år vet vi ikke hva som kommer til å skje i morgen, sier Inam Ahmed, nyhetsredaktør i Bangladeshs største engelskspråklige avis Daily Star til NTB.

Han mener situasjonen i landet i dag er den mest ustabile siden midten av 1970-tallet, da Bangladesh opplevde flere militærkupp. I verste fall kan det oppstå borgerkrigslignende tilstander, mener Inam Ahmed, som for tiden er i Norge for å dekke nobelprisutdelingen.

Protester

Ordren om å la hæren rykke ut kom fra fungerende president Iajuddin Ahmed, som leder et forretningsministerium som skal sikre at valget 23. januar blir gjennomført på en fredelig og rettferdig måte.

En allianse av 15 partier som ledes av den ene av landets to sterke kvinner, Sheikh Hasina fra Awami League, har truet med å iverksette større protestaksjoner for å få fjernet flere valgtjenestemenn som alliansen hevder støtter regjeringspartiet BNP og statsminister Khaleda Zia.

Sheikh Hasinas parti har flere ganger anklaget BNP for å planlegge å fikse valget, og opposisjonsalliansen har gjennomført en rekke demonstrasjoner og protestaksjoner.

Hittil er minst 44 mennesker drept og flere hundre såret i blodige sammenstøt mellom gjenger som støtter de rivaliserende politiske fløyene.

Uforutsigbart

Beslutningen om å utplassere hæren ble tatt etter at alliansen truet med å beleire presidentpalasset. Men opposisjonens mistro til myndighetene blir neppe mindre med soldater på post over store deler av landet.

– Hvis Awami League tror hæren er blitt kalt inn for å sikre at BNP vinner valget, så tror jeg de vil ta konflikten ut i gatene. Det kan bli en borgerkrigslignende situasjon i Bangladesh, sier Ahmed.

Han understreker imidlertid at situasjonen er svært uforutsigbar. Et mulig utfall er at den sittende overgangsregjeringen går av, og kilder som står regjeringen nær, opplyste søndag at dette kunne skje i løpet av kort tid.

Fredsprisvinner Muhammad Yunus har nylig luftet muligheten for å starte et nytt politisk parti, som et alternativ til de nåværende partiene som mange oppfatter som korrupte.

– Dette er noe jeg har vurdert, sa Yunus på en pressekonferanse i Oslo lørdag.

Han har imidlertid også sagt at det nye partiet neppe vil se dagens lys med det aller første, og det er svært usikkert hvorvidt han vil spille en politisk rolle i den pågående krisen.