Ettermiddagens opptøyer i Bangkok er en akutt reaksjon blant militante rødskjorter, mener Thailand-ekspert. Hun frykter landet kan gå en ny blodig natt i møte.

regjeringsstyrker stormet demonstrantenes barrikader i sentrum av byen onsdag morgen, blant dem en italiensk journalist.

Akutt reaksjon og frustrasjon

Onsdag ettermiddag lokal tid har mange demonstranter reagert med raseri og en rekke store bygninger i Bangkok ble påtent, blant dem børsen, et stort kjøpesenter, en fjernsynsstasjon og flere banker og forretningsbygg.

— Det vi ser i Thailand nå er en akutt reaksjon og frustrasjon blant militante demonstranter, sier Thailand-ekspert og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Lund, Marte Nilsen, til Aftenposten.no.

Nå når portforbudet innføres klokken 20 lokal tid, er det ikke godt å vite hva som vil skje utover kvelden og natten.

— I verste fall går Thailand en ny blodig natt i møte, sier Nilsen.

Thailandske myndigheter innfører sensur og forbyr landets fjernsynsstasjoner å sende innslag som ikke er forhåndsgodkjent.

— Enhver slik situasjon er urovekkende, sier Nilsen.

- Fare for at opptøyene sprer seg

Hun mener den akutte situasjonen vi har sett de siste ukene går mot slutten, men problemene vil på ingen måte ta slutt.

Det har vært enkelttilfeller av opptøyer også i nord og nordøst av Thailand.

— Det er mye engasjement blant rødskjorte-tilhengere på landsbygda. De uttrykker en stor frustrasjon over hvordan myndighetene har taklet konflikten, sier Nilsen.

Dette synet deles av en annen Thailand-ekspert.

Ifølge forsker ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo, Harald Bøckman, har rødskjortene den siste tiden vokst til å bli en sterk, sosial bevegelse.

— De har sett at hvis de organiserer seg så kan de utfordre elitene, sier han Aftenposten.no.

— Jeg vet ikke om det er et nederlag at rødskjortene nå overgir seg. Jeg tror snarere det kan være til deres fordel, for de kan komme sterkere tilbake.

Bøckman spår at de kan få stor oppslutning i et nyvalg.

— Rødskjortene har tradisjonelt hatt stor støtte nordøst i Thailand, nå har støtten helt sikkert spredt seg, sier han til Aftenposten.no.

Nyvalg

Nilsen tror imidlertid at det er lite sannsynlig at det blir et nyvalg før september.

Jeg tror vi kommer til å se en rekke opptøyer også i tiden fremover, bare et nyvalg vil kunne hindre dette.

Bøckman sier han personlig lenge har håpet at de ville overgi seg.

— Alternativet vil være en eller annen form for blodig avslutning, sier han.

Bøckman peker på at Thailand før eller siden må holde valg, det er antydet at det kan komme i november.

- Svekket kongehus

Regjeringsstyrkene hevder onsdag å ha tatt delvis kontroll over kvartalene som de siste ukene har vært okkupert av demonstrantene.

— Jeg tror situasjonen vil roe seg på kort sikt, men konflikten er der og vil bli forsterket på grunn av at kongehuset er så svekket, sier Bøchman.

Den populære, men dødssyke kongen har fungert som et sosialt lim i befolkningen, men arvekronprinsen er ifølge Bøckman upopulær.

Det kan enten være fordi han er så syk, eller så kan det være en beskjed fra ham til folket om at de nå må ta skjebnen i sin egen hånd og ordne opp selv, sier Bøckman.

Forskeren mener en etterfølger vil komme ganske snart. - Det vil ikke bli noen formell konstitusjonell krise når kong Bhumibol dør, men det vil bli en emosjonell krise og en identitetskrise som vil slå inn i politikken. Utfallet er veldig vanskelig å vurdere, sier han.

Tolkninger i ettertid

Nilsen mener at vi først om en stund vil kunne se klarere om rødskjortene i dag egentlig har lidd et nederlag.

— Det avhenger av hvordan situasjonen disse siste dagene vil bli tolket i ettertid, sier Nilsen.

— Hvem bli stående som de ansvarlige parter etter det vi har sett. Vil myndighetene og hærens holdes ansvarlig for de sivile tapene, eller vil man anklage rødskjortene for å ha vært kompromissløse som nektet å gå inn på forhandlinger, sier Nilsen.

— Det thailandske folk vil være splittet her. Rødskjortene står sterkt blant sine tilhengere, men regjeringen står også relativt sterkt blant sine, sier hun.