Politiets anslag gjelder Miyagi-regionen, et av områdene som ble hardest rammet i det voldsomme jordskjelvet og tsunamien fredag.

— Det er ingen tvil om at tallet på døde kommer til å overstige 10.000, sier Naid Takeuchi, politisjef i Miyagi-regionen til den japanske kringkastingen NHK søndag.

Leter etter overlevende

Redningsmannskaper finner stadig flere omkomne langs kysten nordøst i landet, og søker seg gjennom ødelagte bygg, biler og båter i jakt på overlevende.

Flere landsbyer i regionen ble fullstendig ødelagt av jordskjelvet og de enorme vannmassene.

Lørdag ble det meldt at over 10.000 personer ikke er gjort rede for i Minamisanriku, som ligger i Miyagi.

I den nordøstlige byen Higashimatshshima, også i Miyagi, er det funnet over 200 døde.

Og i kystbyen Sindai er det funnet mellom 200 og 300 omkomne.

Evakuerte

Tidligere har myndighetene anslått at naturkatastrofen har tatt livet av over 1800 personer, ifølge nyhetsbyrået Kyodo. Politiets offisielle tall på mennesker som er bekreftet omkommet var tidlig søndag 688, mens 642 personer er savnet og 1.570 skadd.

Om lag 300.000 mennesker er blitt evakuert rundt om i Japan som følge av naturkatastrofen, ifølge Kyodo.

Jordskjelvet som målte 8,9 var det verste som har rammet Japan i nyere tid.

Millioner uten strøm

5,57 millioner hjem var uten elektrisitet lørdag, mens mer enn én million husstander var uten vannforsyninger.

En talsmann for lokale myndigheter i byen Futama i Fukushima nordøst i Japan, sier ifølge Kyodo at «mer enn 90 prosent av husene i tre kystsamfunn har blitt skylt vekk av tsunamien. Fra utsikten i fjerde etasje i byens rådhus ser jeg ingen hus igjen».

— Som en katastrofefilm

  • Det er som en scene fra en katastrofefilm, sa Kumi Onodera i følge Reuters.

Hun er en 34 år gammel tanntekniker bosatt i byen Sendai, en av de hardest rammede byene 130 kilometer fra det kratigste jordskjelvets episenter.

Det har vært en serie etterskjelv etter det store skjelvet som målte 8,9 på Richters skala fredag morgen. Skjelvet er det kraftigste som noensinne er registrert i Japan. CNN melder at det ble vært registrert hele 83 etterskjelv i døgnet etter det store skjelvet.

50 000 soldater satt inn

Statsminister Naoto Kan sier i følge Japan Times at regjeringen vil øke det japanske forsvarets innsats i redningsarbeidene, og sette inn 50 000 soldater. Rundt 190 fly og 25 skip ble satt inn i redningarbeidet lørdag ettermiddag.

Japanske myndigheter har bedt det internasjonale samfunnet om hjelp, og har blant annet henvendt seg til Storbritannia og USA. USA skal hjelpe til med å frakte rundt 900 japanske forsvarstropper og ca. 250 kjøretøyer i amerikanske militærfartøy, i det som betegnes som Japans største redningssamarbeid med USA.

FN stiller også med ekspert-bistand.

— Vi er i ferd med å sende ni eksperter som er blant de mest erfarne vi har til å håndtere katastrofer. De vil bidra med å evaluere behovene og koordinere innsatsen med japanske myndigheter, sier Elisabeth Byrs, talskvinne for FNs kontor for koordinering av humanitære saker (OCHA), i følge NTB.

I byen kystbyen Minamisanriku mangler de oversikt over 10.000 mennesker. Det er mer enn halvparten av byens innbyggere, ifølge den statlige TV-kanalen NHK.

Samtidig er skader på kjernekraftverket Fukushima Daiichi, der to reaktorer truer med overoppheting, enda en mulig miljøkatastrofe. Faren for radioaktivt utslipp har fått japanske myndigheter til å evakuere 80 000 mennesker fra områdene i nærheten av atomkraftverket, melder Kyodo News.