Ifølge Folkehjelpens irakiske samarbeidspartnere har terrorgruppen Islamsk Stat (IS) rettet en ny offensiv mot Sinjar-fjellene i Nord-Irak.

De irakiske rapportene er foruroligende.

Det skal være kraftige sammenstøt omkring yezidi-helligdommen Shaekh Sharafadin.

Greier IS å overta kontrollen der, vil de også langt mer effektivt kunne ta seg inn i området hvor flyktningene befinner seg.

Frykt for massedød

— Vi frykter at flere tusen mennesker vil omkomme, sier Trude Falch, seniorrådgiver for Midtøsten i Norsk Folkehjelp til BT.

Ifølge Falch har flyktningene ingen steder å ta veien. Mange er i tillegg sterkt traumatisert, og mange av dem har mistet familie og venner i massakre de siste månedene.

Nylig tok Folkehjelpens irakiske samarbeidspartner seg inn til de strandede flyktningene på Sinjar-fjellet.

— Personell fra vår samarbeidspartner gikk i elleve dager før de nådde fram til flyktningene, sier Falch.

1900 barn

Ifølge en fersk opptelling har 9542 personer, hvor minst 1900 er barn, sittet fast på fjellet siden august. Nå begynner det i tillegg å bli kaldt.

Tirsdag fikk Norsk Folkehjelp, i samarbeid med irakiske partnere, droppet ti tonn mat, medisiner, tepper, telt og annet livsnødvendig utstyr til familiene.

Folkehjelpen har også rettet en sterk appell til irakiske og kurdiske myndigheter om å sikre hjelp til yezidiene.

Norge må på banen

Hjelpeorganisasjonen ber Norge legge press på irakiske myndigheter slik at de kommer på banen og hjelper sine egne innbyggere.

— Det viktigste Norge kan gjøre nå er å legge press mot irakiske myndigheter. Det dreier seg om irakiske borgere som er i akutt livsfare, sier Falch.