ATLE ANDERSSON

I skyggen av den storstilte humanitære innsatsen for millioner av flodbølge-rammede i Asia, kommer det nå også skremmende meldinger om kriminelle som utnytter den prekære situasjonen i de hardest rammede områdene. De mest rystende rapportene kom i går fra FNs barnefond Unicef.

Ifølge ubekreftete meldinger, skal 20 barn ha blitt smuglet til Malaysia, og muligens flere hundre til Indonesias hovedstad Jakarta fra katastrofeprovinsen Aceh.

Handel med barn

Unicef-talsmann John Budd sa i går til BBC at de med sikkerhet vet at ett barn er blitt smuglet fra Aceh-provinsen til byen Medan av kriminelle som står bak såkalt trafficking, handel med barn.

Ifølge Budd er FN-organisasjonen også kjent med en SMS-melding som annonserer 300 foreldreløse barn fra Aceh til salgs. Ifølge meldingen som er spredd gjennom et nettverk i Asia, er barna mellom tre og ti år gamle.

Selv om FN-organisasjonen ikke har brakt på det rene om denne og andre sjokkerende meldinger er sanne, frykter Budd at organiserte og skruppelløse bander nå utnytter den kaotiske situasjonen som råder i Aceh. Unicef er særlig på vakt mot kriminelle som utgir seg for å være hjelpearbeidere.

Byen Medan på Sumatra har tidligere vært i søkelyset som et senter for handel med barn. Myndighetene har arrestert personer for å ha solgt barn til adopsjon i Singapore og Malaysia.

De aller mest sårbare

For å hindre trafficking, har indonesiske myndigheter innført forbud mot at barn under 16 år får forlate Aceh uten sine foreldre.

Unicef utelukker ikke at noen av de flere hundre barna som skal ha blitt smuglet ut av Aceh-provinsen, er tatt hånd om av velmenende mennesker.

— Vi vet ikke om de er brakt til Jakarta for beskyttelse eller om det ligger ondskapsfulle motiver bak, sier Budd til nyhetsbyrået AFP.

Både Unicef og de nasjonale politimyndighetene forsøker nå å registrere alle barna som har kommet vekk fra eller har mistet foreldrene sine i de indonesiske katastrofeområdene.

Unicef-talsmannen er rystet over at kriminelle bander nå sikter seg inn mot katastrofens mest hjelpeløse og sårbare ofre.

— Du finner ikke et mer sårbart barn på jorden enn et barn som befinner seg i denne situasjonen, sier John Budd.

— Dessverre er katastrofen en gyllen mulighet for kriminelle. Sårbare og deprimerte mennesker er et lett bytte, sier kriminalpsykolog Mike Berry til BBC.

I KØ: Barn i Aceh står i kø for å få mat. Nå frykter Unicef at barn i Aceh blir bortført.
SCANPIX