Omkring 20 sivile syrere ble drept i al-Jura-området i Deir Ezzor, den største byen i den nordøstlige delen av landet, opplyser den lokale samordningskomiteen for Syria, som har fulgt regimeprotestene siden de startet i mars.

Ifølge aktivisten Rami Abdel Rahman, leder for Syrisk observatorium for menneskerettigheter i London, rykket omkring 250 stridsvogner og et ukjent antall bevæpnede kjøretøy inn i flere områder i byen.

— Fire drept

Også i byen Hula som ligger i provinsen Homs, har regjeringen ifølge aktivisten innledet en offensiv for å få bukt med demonstrantene. Ni sivile syrere skal ha blitt drept, og øyenvitner melder om at flere er såret i angrepet.

— Rundt 25 stridsvogner og pansrede kjøretøy kjørte inn i Hula og gjennomførte militære operasjoner, sier Rahman, som foreløpig har fått vite at fire er drept i Hula. Menneskerettighetsaktivisten opplyste imidlertid om at dødstallet sannsynligvis ville komme til å stige.

Syria har kastet uavhengige journalister ut av landet, noe som gjør det vanskelig å få opplysninger bekreftet av uavhengige kilder.

Ban ringte presidenten

Angrepene skal ha blitt iverksatt kun få timer etter at FNs generalsekretær Ban Ki-moon ba om en umiddelbar slutt på volden i Syria.

I telefonsamtalen med landets president Bashar al-Assad, ga generalsekretæren uttrykk for sin egen og verdenssamfunnets sterke bekymring over den økende volden og det økende antallet døde de siste dagene, skriver FN i en pressemelding.

Ban ba den syriske presidenten innstendig om «umiddelbart å stanse bruken av militærmakt mot sivilister», opplyser FN.

Assad skal ifølge FN ha vist til at også et stort antall soldater og politifolk er drept i uroen i landet.

Mer enn 1.650 sivile syrere og omkring 390 regjeringssoldater skal ha blitt drept siden demonstrasjonene mot det syriske regimet startet i vår, ifølge lokale menneskerettighetsadvokater.

«Åpne og frie valg»

Til tross for drapene på sivile, prøver den syriske regjeringen å gi inntrykk av at de vil etterkomme folkets krav.

— Syria vil holde frie og åpne valg som vil gi opphav til en nasjonalforsamling som representerer ønskene til det syriske folk, sa landets utenriksminister Walid Muallem lørdag. Uttalelsen ble gitt på et møte med utenlandske ambassadører i Damaskus, ifølge det statlige nyhetsbyrået SANA.

Muallem hevder det syriske lederskapet vil fortsette en reformprosess og gjennomføre tiltakene som er kunngjort av president Assad.

Torsdag besluttet presidenten å tillate flere partier, men opposisjonen tviler på om dette betyr et skritt mot demokrati i landet. (©NTB)