Bekymringen skyldes at Pakistan både har atomvåpen og en mektig islamistisk bevegelse som ønsker å innføre et fun-damentalistisk styre over hele landet. I tillegg håper Taliban-bevegelsen å gjenerobre kontrollen i nabolandet Afghanistan.

I det pakistanske distriktet Buner, ti mil fra Islamabad, har væpnede fundamentalister satt opp veisperringer. Politi og offentlige tjenestemenn later til å ha flyktet, fortalte lokale innbyggere onsdag.

Taliban-krigerne har gitt lokale frisører ordre om å slutte å barbere, mens butikker har fått beskjed om å ikke selge musikk. Begge deler regnes som brudd på Talibans strenge tolkning av islam.

– Eksistensiell trussel

USAs utenriksminister Hillary Clinton kommenterte konflikten i Pakistan under et møte i den amerikanske Kongressen onsdag.

– Situasjonen i Pakistan utgjør en dødelig trussel mot sikkerhet og trygghet i vårt land og i verden, understreket Clinton.

Hun beskrev fundamentalistene som en «løs koalisjon av terrorister og andre» som utgjør en eksistensiell trussel mot den pakistanske staten, ifølge nyhetsbyrået AFP. Med sterk bekymring konstaterte hun at opprørerne rykker frem, og at de bare befinner seg timer unna landets hovedstad.

Inviterer al Qaida

Bakgrunnen for at Taliban fester grepet i den nordvestlige delen av landet, er den pakistanske regjeringens våpenhvile med de ytterliggående islamistiske gruppene i Swatdalen. Etter en lang periode med uroligheter og kamper mellom gerilja og regjeringsstyrker gikk regjeringen i februar med på innføring av islamsk sharialov i regionen.

Men avtalen som skulle dempe presset fra fundamentalistene, kan ha virket mot sin hensikt. I forrige uke sa en lokal talsmann for Taliban at al Qaida-leder Osama bin Laden er hjertelig velkommen til å slå seg ned i området, dersom han ønsker det.

– Osama kan komme hit. Som en bror kan han og folkene hans bo akkurat hvor de vil, sa Muslim Khan i et intervju med nyhetsbyrået AP.

Khan la til at Taliban vil hjelpe bin Ladens internasjonale nettverk av geriljakrigere og terrorister dersom det blir aktuelt.

Maktesløse?

Pakistans informasjonsminister Qamar Zaman Kaira var raskt ute med å fordømme uttalelsen fra Taliban-talsmannen. Han forsikret at regjeringen igjen vil gå til væpnet kamp mot de islamistiske gruppene hvis bin Laden skulle etablere seg i området.

Mange tviler imidlertid på om pakistanske myndigheter vil være i stand til å gjenopprette kontroll i Swatdalen dersom de prøver. Våpenhvilen i februar kom etter to år med kamper som kostet over 850 mennesker livet, uten at myndighetene oppnådde seier.

Amerikanske militære ledere sier de er svært bekymret for utviklingen i Swatdalen, og at de samarbeider daglig med sine pakistanske kolleger. I tillegg bruker USA fra tid til annen ubemannede fly til å angripe væpnede grupper i de pakistanske områdene langs grensen mot Afghanistan.

Men også supermakten USA står overfor et vanskelig dilemma, siden rakettangrepene på pakistansk jord kan bidra til å øke den folkelige oppslutningen rundt de ytterliggående gruppene.

MASSEMØNSTRING: I Swatdalen, ikke langt fra Islamabad, får ytterliggående muslimske ldere større og større oppslutning.
Str/Pakistan
BURKAKLEDDE kvinner blir oftere og oftere å se på markedene i den nordlige byen Peshawar.
Str/Pakistan