• Våre familier i Irak har det bra foreløpig. Vi er ikke så redde for USA. Men vi frykter for hva Saddam kan finne på. Det sier en gruppe irakiske kurdere i Bergen.

Ayob Rekani har sin far og to brødre i Mosul. Han har ikke klart å komme i kontakt med dem på fire dager. Han er redd for hva som har skjedd.

Khalil Shwan har familie i Bagdad og Kirkuk, har snakket med dem nylig og alt står bra til.

Raza Shwan har hørt fra slektninger i Kirkuk at irakiske styrker samlet sammen seks kurdiske ungdommer og drepte dem, til skrekk og advarsel for tre dager siden. Og de husker alle Halabja i 1991. Da ble fem tusen kurdere drept på fem minutter i gassangrepet som forferdet en hel verden. Dette er kurdernes Guernica.

Erfaringene fra Halabja og en rekke andre erfaringer gjør at de frykter Saddam mer enn noe annet. Derfor har også veldig mange kurdere i Nord-Irak forlatt hjemmene sine og reist opp i fjellene, i grensetraktene.

Saddams ansvar

Kurderne i Bergen sier:

— I vårt land har det vært krig og ufred siden 1960. Vi håper bare at Saddam fjernes nå. Og vi beklager at mange sivile vil dø. Men det er Saddams ansvar, Han bruker kurdiske familier, kvinner og barn, som skjold foran sine soldater. Det blir sagt at irakerne bomber sine egne, og deretter legger skylden på USA.

De frykter også for hva Tyrkia vil gjøre med de 140.000 soldatene de har oppmarsjert på grensen til Nord-Irak.

— Vi tror at Irak blir bedre etter denne krigen, hvis bare ikke Tyrkia invaderer Nord-Irak. Tyrkisk invasjon vil bli en katastrofe, sier Rashid Chalak.

Kurderne håper på en føderal stat, demokrati og ingen innblanding fra Tyrkia eller andre. Men de er sikre på at Tyrkia vil prøve å forhindre det. Av 40 millioner kurdere bor 25 millioner i Tyrkia. De undertrykkes også kraftig.

Overgrep hele tiden

— Det er vanskelig nå. Men i Irak har det vært store problemer siden 1960. 180.000 kurdere er forsvunnet uten at vi aner hva som har skjedd med dem. Det har vært overgrep hele tiden. Så nå håper vi bare på en rask krig og at Saddam forsvinner.

De følger nyhetene på den arabiske tv-kanalen al-Jazeera. I helgen har de sett sendinger fra Basra der 57 sivile var døde. De har sett døde barn, barn som er hardt skadet av krigshandlingene. De liker ikke at store deler av landet blir ødelagt. Derfor håper de at amerikanere får knekket Saddam fort. Og de har ingen tro på at diktatoren vil gi opp.

— Mange håper at Saddam vil dra i eksil. Men Saddam gir seg aldri frivillig. Han kan ikke leve uten krig og blod, sier Rashid Chalak.