Massedrapene i Norge kan absolutt komme til å bli kopiert av andre ekstremister, mener BfVs nestleder Alexander Eisvogel.

— Fra en terrorists ståsted kommer han jo med omhyggelige og grundige betraktninger om hvordan man unngår å komme i sikkerhetstjenestenes søkelys, sier Eisvogel til magasinet Der Spiegel.

Det største problemet er farlige ekstremister som går fullstendig under jorda

Hans-Peter Friedrich, Tysklands innenriksminister

— Dette er en ekstrem bekymring for oss akkurat nå, legger han til.

— Slå hardere ned

Bekymringen for radikalisering blant høyreekstreme som deltar i ulike nettforumer, vokser også i Tyskland etter terrorangrepene.

Sigmar Gabriel, leder for det sosialdemokratiske partiet SPD, oppfordrer nå sikkerhetstjenestene og internettleverandørene til å slå hardere ned på høyreekstremisme på nettet.

— Dersom noen på gata i Tyskland gikk ut og sa at han ville forfølge eller angripe noen, så ville han bli anmeldt til politiet, sier Gabriel til tysk radio.

Fornærmelser og til og med drapstrusler blir behandlet som om det var et eksentrisk biprodukt av frihet

Sigmar Gabriel, SPD-leder, om virkeligheten på nettet

— På nettet er det helt annerledes. Der blir fornærmelser og til og med drapstrusler behandlet som om det var et eksentrisk biprodukt av frihet.

Flere voldelige?

Også Tysklands innenriksminister, Hans-Peter Friedrich, frykter at tyske høyreekstremister i framtida skal gjennomføre angrep av samme art som terroren i Norge.

Antall ekstremister på høyrefløyen i Tyskland er på vei nedover, men antall ekstremister som er villige til å ty til vold, kan likevel være på vei opp, sier den tyske innenriksministeren i et intervju med avisa Rheinische Post.

— Jeg er spesielt bekymret for såkalte nasjonalanarkister som følger venstreorienterte anarkisters eksempel, sier han.

Ifølge tysk etterretning finnes det rundt tusen såkalte nasjonalanarkister i landet. Det skal først og fremst være snakk om nynazister.

Det er mulig at slike ekstremister i framtida kan planlegge og gjennomføre angrep som ligner terroren i Norge, mener Friedrich.

Det største problemet er farlige ekstremister som går fullstendig under jorda, advarer han.

— Selv om vi overvåker miljøet intensivt, kan vi ikke utelukke at enkeltpersoner kan ha blitt radikalisert i hemmelighet.