Politisjef Christine Nixon i staten Victoria har iverksatt nasjonens mest omfattende brannetterforskning noensinne. En spesiell innsatsgruppe på 100 personer er satt inn for å etterforske brannene.

Politiet har erklært Marysville et åsted for en mulig forbrytelse fordi de tror brannen der ble påtent med overlegg. Politiet mener at flere av skogbrannene trolig er påtent fordi det ikke var noen naturlige fenomener, som for eksempel lynnedslag, som kunne ha antent området.

– Massemordere

– Vi arbeider oss gjennom brannområdene, hus for hus, vei for vei. Vi tror vi vil finne flere døde, kanskje vil vi nærme oss et endelig tall mot slutten av uken, sier politisjef Nixon. Hun frykter at antallet omkomne kan komme over 200.

Australias statsminister Kevin Rudd anklager brannstifterne som er ansvarlige for de dødelige brannene, for drap i stor skala.

– Vi har ikke ord ved tanken på at noen av disse brannene kan ha vært påtent med vilje, sa Rudd i nasjonalforsamlingen tirsdag.

Det raste fortsatt rund 25 branner i Victoria tirsdag. Flere steder velger folk å forlate sine hjem framfor å bli for å prøve å berge huset.

– Etter det som skjedde i Kinglake, er det ingen som har lyst til å bli for å se hva som skjer, sa Paul O’Dwyer fra Healesville til australsk kringkasting.

Kinglake er et av de små tettstedene som er blitt nesten fullstendig lagt i aske som følge av de voldsomme brannene. Også Marysville ble helt utbrent.

Over 5.000 mennesker er hjemløse etter at minst 800 boliger er nedbrent.

Klimaendinger

Forskere mener at den globale oppvarmingen er skyld i brannene fikk så godt tak.

– Denne ukas tragedie viser at klimaendringene har nådd Australia, og det er nå åpenbart for alle hva som kan stå på spill, sier Trish Harrup fra Greenpeace.

Miljø— og utviklingsminister Erik Solheim (SV) mener at tragedien i Australia er en sterk påminnelse om at klimaendringene er her.

– Det er en klar sammenheng i den forstand at klimaendringer har gitt et mye tørrere og varmere klima, nøyaktig slik klimaforskere har forventet, sier han i en kommentar til NTB.

Australia er et av de industrilandene som er spesielt utsatt for klimaendringer fordi landet har et svært varmt og tørt klima, understreker Solheim.

– Kampen mot klimaendringer må trappes opp og forsterkes, sier han.

Hjelper nødlidende

Men om stemningen er dyster landet over, er det også lyspunkt. Folk flest graver nå dypt i lommeboka for å hjelpe landsmenn i nød.

– Folk er mer sjenerøse enn noen gang tidligere, opplyser Australias Røde Kors. Tirsdag var det kommet inn 28 millioner australske dollar, tilsvarende 127 millioner kroner.

Organisasjonen er også blitt kontaktet av over 20.000 mennesker som ønsker å bli blodgivere

– Australierne føler veldig med dem som er rammet. De snakker nesten ikke om annet, sier Adam Gullerud Haeger (22) på telefon fra Sydney.

Selv om den norske IT-studenten befinner seg langt fra områdene som står i brann, er folk rundt ham svært preget av det som skjer.

– Da jeg traff noen kompiser her om dagen, var det en som begynte å gråte mens vi fulgte med på TV, forteller Haeger.

Brannmannskapene kjemper en desperat kamp mot flammene, men klarer ikke hindre at mange mister livet i skogbrannene.
Disse to brannfolkene tar en pust i bakken mellom slagene.
MICK TSIKAS