KLAUS JUSTSEN

Washington

En uke etter at orkanen «Katrina» og veldige vannmasser ødela et område neste like stort som De britiske øyene, fortsatte den fortvilte letingen etter ofre fra hus til hus.

I New Orleans, der store deler av byen ennå står under vann til hustakene, fastslo borgermester Ray Nagin at det ikke ville overraske ham hvis det samlede dødstallet kom opp i 10.000.

Inntil sent mandag var det kun samlet opp 69 lik som i dagevis har flytt rundt i de oversvømmede kvarterene eller var blitt etterlatt tildekket på gatehjørnene under smijernsbalkongene i storbyens historiske sentrum.

Skrev autografer

Borgermester Nagin, som tidligere har vært strekt kritisk overfor regjeringens forsinkede innsats, mener nå at det endelig er kommet fart i aksjonen.

— Vi gjør store fremskritt, og vi begynner å se viktige oppgaver endelig bli fullført.

Mens redningsmannskapet fortsatte letingen etter overlevende som ennå sitter innesperret i de oversvømte husene, ankom George W. Bush Louisians hovedstad Baton Rouge lenger mot nord.

Det er presidentens andre besøk i katastrofeområdet i løpet av bare tre dager. Under et besøk i en av flyktningleirene, forsikret president Bush at alle krefter nå settes inn på å sikre flyktningene rimelige forhold de kommende månedene.

Presidenten ble møtt med et stillferdig bifall og måtte skrive mange autografer før han kunne fortsette til Poplarville, som var i orkanens sentrum.

Angrep arbeidere

I New Orleans utkant fikk innbyggere i Jefferson tillatelse til å vende tilbake til husene sine, eller det som måtte være igjen. Det lød galgenhumoristiske bemerkninger om at mange kun ville nå frem hvis de kunne låne dykkerutstyr.

Borgermester Aaron Brusard understreket situasjonens alvor da han oppfordret kvinner til ikke å komme alene.

I New Orleans anslo lederen av nasjonalgarden, general Russel Honore, at det nå er mindre enn 10.000 mennesker igjen. Enkelte nekter å forlate byen, og noen få demonstrerte mandag sin holdning ved å delta i en kort parade.

Blant dem som er igjen er flere lovløse bander. Sent søndag ble 14 personer som jobber for hærens ingeniørkorps med stengningen av hullene i dikene, skutt på.

Mennene hadde politieskorte, og det ble en lengre skuddveksling der minst fem av bandemedlemmene ble drept. Arbeiderne og politiet kom uskadd fra det.

Tungt for politiet

Katastrofen har vært en enorm belastning for politiet. 200 har levert inn uniformer og minst to har begått selvmord. Blant dem var politiets talsmann Paul Accardo.

Politidirektør Riley lovet har nå lovet at mannskapene skal få avlastning. I går strømmet kolleger til byen i lange kortesjer slik at politifolkene skulle få hvile ut et par dager på hoteller lenger mot nord.

Stengningen av de to store hullene i dikene til Lake Pontchartrain går fortsatt langsomt fremover. Det vil vare enda noen dager før ingeniørtroppene kan begynne å pumpe vannmassene ut av byen.

De siste dagene har skapt en forsiktig optimisme, men den er fortsatt iblandet en stor porsjon sinne over den første kaotiske innsatsen. Holdningen ble sammenfattet av den lokale avisen Times-Picayune, som i et åpent brev oppfordret president Bush til å sparke alle lederne av den statlige nødhjelpsorganisasjonen FEMA.

«Vi er sinte, Hr. President, og vi vil fortsette å være sinte lenge etter at vår elskede by er blitt pumpet tørr. Mange som kunne ha vært reddet, ble ikke reddet. Regjeringen må skamme seg. Hver eneste sjef i FEMA bør sparkes, spesielt direktør Michael Brown», lød kravet i det åpne brevet, som konkludert med at alle krefter nå må settes inn.

Bush/Clinton-fond

Det er uklart hva som vil skje med de opp imot 300.000 flyktningene på litt lengre sikt. Texas har sagt fra at den staten ikke kan huse flere, og oppfordrer andre stater til å ta imot tusener.

I Houston fortalte eks-presidentene George H.W. Bush og Bill Clinton at de har opprettet en fond som vil samle inn millioner og gi pengene til de tre berørte statene. Wal-Mart har allerede donert 23 millioner dollar til fondet.

Presidentens far innrømmet at det vil ta år å gjenoppbygge New Orleans, og at det blir bruk for private bidrag som aldri noensinne tidligere. Bill Clinton føyde til at selv de største beløpene ikke kunne lege sårene som ofrene for «Katrina» har fått.

PROVISORISK GRAV: En avdød kvinne har fått en provisorisk grav i en gate i New Orleans . Byens ordfører frykter at så mange som 10.000 mennesker kan ha mistet livet i naturkatastrofen som har rammet området. <br/>FOTO: SHANNON STAPLETON, REUTERS