Tsunamisirenene ulte i hele stillehavsområdet etter det svært kraftige jordskjelvet like utenfor østkysten av Japan fredag morgen. Skjelvet, som var det kraftigste i Japan på 140 år, hadde en styrke på hele 8,9.

Varselet ble først sendt ut til Russland, Taiwan, Filippinene, samt Indonesia, som ble hardest rammet av tsunamikatastrofen i 2004. Også befolkningen langs kysten i Hawaii ble evakuert, mens innbyggerne langs USAs vestkyst ble oppfordret til å følge med på situasjonen.

Også i Kenya, som har et kontinent mellom seg og Stillehavet, ble det sendt ut et tsunamivarsel til befolkningen langs kysten.

— Folk bør være på vakt, het det i en uttalelse fra det kenyanske meteorologiske instituttet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tapte seg Tsunamien tapte seg imidlertid i styrke da den fredag traff Taiwan og Indonesia, og det er ikke kommet meldinger om større ødeleggelser.

Heller ikke på Filippinene gjorde tsu-namien større skade.

— Dette ser ut som gode nyheter, sa Renato Solidum ved landets seismologiske institutt på en pressekonferanse fredag.

I Australia og New Zealand ble faren for en tsunami raskt nedgradert. Fra Røde Kors kom det imidlertid advarsler om at flodbølgen var høyere enn flere av øyene i Stillehavet.

— Sannsynligheten for at folk skal miste livet av bølgen er nå liten, ettersom den avtar i styrke, sier Kuvvet Atakan, professor i seismologi og viserektor ved Universitetet i Bergen.

Ble evakuert Fredag ettermiddag norsk tid traff de første bølgene Hawaii, der myndighetene hadde gitt ordre om evakuering av alle kystområder. Ved den kjente Waikiki-stranden kunne forholdsvis små tsunamibølger observeres.

Janne Jensen Sundelius studerer i Honolulu og måtte forflytte seg til noen venninner i et høyere bygg da varselet kom ved 21-tida lokal tid (ved 8-tiden norsk tid).

— Myndighetene sendte ut kart over evakueringssoner, og man fikk beskjed om å komme seg opp i høyden. Vannet har trukket seg tilbake et par ganger, men det skjer foreløpig ingen ting, fortalte Sundelius til NTB.

— Vi har tatt det rolig, men myndighe-tene sier at de må vente noen timer før alarmen kan avblåses her, sa den norske studenten.

flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/2011/03/11-tsunami/mnp-v1rc2.swf", { width:"799px", height:"658px", version:"9.0.28", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#fff"}, flashvars: {}, alt:" ", id:"minid"});