Men han lyktes bare delvis, etter at det ble meldt om stadig nye tilfeller av miltbrann-smitte. De ble oppfattet som en bekreftelse på advarslene fra FBI, som bare for noen dager siden sa det kunne komme nye terrorangrep på USA. Smitten spres øyensynlig pr. brev, og flere har fortalt om konvolutter som inneholder et hvitt pulver, muligens iblandet miltbrann-sporer. — Jeg forstår at mange amerikanere er urolige, men jeg forsikrer alle om at vi tar strenge forholdsregler. Vi er årvåkne, vi er besluttsomme, sa Bush i sin ukentlige radiotale lørdag.

Fem nye

Søndag ble det kjent at ytterligere fem personer, alle ansatt i et mediehus i Florida, har testet positivt for miltbrannbakterien.

De fem arbeider for det samme selskapet, American Media (AMI), som mannen som døde av miltbrann i forrige uke. Også to andre ansatte i selskapet er smittet av sykdommen.

Tjenestemenn understreker at de siste testene er foreløpige og at de må ta flere blodprøver før de kan slå fast at de fem virkelig er smittet. Føderale tjenestemenn sier til avisen Miami Herald at det er grunn til å tvile på testenes nøyaktighet, og at myndighetene arbeider hardt for å få endelige svar.

Journalister

Amerikanske myndigheter bekreftet lørdag kveld at det er funnet miltbrann-bakterier i et brev sendt til dataselskapet Microsoft i Nevada. Testen viste at brevet inneholdt en variant av bakterien som forårsaker en hudsykdom, ikke den mest dødelige varianten.

Det samme opplevde en ansatt i TV-selskapet NBC i New York. Erin O'Connor åpnet et brev som inneholdt et hvitt pulver, hun ble testet og det ble fastslått at hun var smittet av en type miltbrann som er mindre farlig enn den som er brutt ut i Florida.

Fredag ble redaksjonen i avisen The New York Times evakuert etter at journalisten Judith Miller åpnet et brev poststemplet Florida som også inneholdt et hvitt pulver. Miller har nylig skrevet en bok om biologisk krigføring. I boken skriver hun at anthrax er «den fattige manns hydrogen-bombe».

Tusenvis av amerikanere som fryktet at de var smittet, oppsøkte sykehus i helgen.

Storbritannia

Frykten spredte seg også til Storbritannia, der helsemyndighetene opplyste at tre ansatte i AMI i Florida befinner seg i Storbritannia, der det tas prøver av dem. Det førte til at britiske myndigheter straks iverksatte en gjennomgang av sin beredskap for et eventuelt bakteriologisk angrep. (NTB)

Spesialetterforskere fra FBI må iføre seg verneutstyr før de håndterer materiale som kan være infisert av miltbrannbakterien.
Foto: AP/SCANPIX