JENS ERIK RASMUSSEN

Varm aske og voldsomme røykskyer har skapt panikk i truede områder, der innbyggerne fra før er oppskremte etter flodbølgene som for vel tre måneder siden krevde opp mot 130.000 ofre. Også på Java er det risiko for vulkanutbrudd, og en plutselig aktivitet er ifølge seismologiske eksperter utløst av de siste måneders kraftige jordskjelv i havet utenfor Sumatra.

— Det er høyeste alarmberedskap ved fjellet Talang på Sumatra, sier den indonesiske vulkanforskeren Surano, mens aktiviteten ved fjellet Tangkuban Perahu på Java betegnes som faretruende.

Øyenvitner forteller om glødende lava på vei nedover fjellsidene, men seismologiske eksperter kan ikke bekrefte at det har kommet så langt.

Utløste panikk

Det 2690 meter høye vulkanfjellet Talang ligger nær byen Padang vel 900 km nordvest for Jakarta. Her er tusenvis av innbyggere evakuert, og enda flere har flyktet fra området.

Bønder forteller om kraftig buldring fra fjellet og kraftige jordrystelser etterfulgt av en kilometer høye røykskyer. Myndighetene har derfor advart flyplasser om risiko for nedsatt sikt.

Mange valgte å overnatte i telt på åpne marker langt fra fjellet, mens andre dro til byer i nærheten og tilbrakte natten i skoler og andre offentlige bygninger.

Få timer etter utbruddene på Sumatra ble Java rammet av en rekke rystelser omkring fjellet Tangkuban Perahu nær storbyen Bandung. Rystelsene medførte panikkscener i byene, men det meldes ikke om verken røyk eller aske fra krateret.

Tynnslitte nerver

Eksperter har flere ganger konstatert økt seismologisk aktivitet i Indonesia siden jordskjelvet med en styrke på 9,5 på Richters skala 2. juledag. Det voldsomme skjelvet utløste de drepende flodbølgene, og siden har det vært flere større og mindre skjelv i havet utenfor Sumatra. For to uker siden utløste et betydelig skjelv, som kostet mer enn 1000 menneskeliv på en øy utenfor Sumatras vestkyst, tsunamialarm.

Nervene hos innbyggerne på Sumatra er tynnslitte, og den indonesiske presidenten Susilo Bambang Yudhoyono dro onsdag til de truede områdene for å berolige befolkningen.