Japanske myndigheter har fredag kveld gitt ordre om at alle som bor innen 10 kilometer fra atomkraftverket Fukushima nordøst i Japan, må evakuere.

Radioaktiviteten utenfor kraftverket er åtte ganger høyere enn normalt, opplyser myndighetene.

Tidligere var bare folk innenfor en grense på 3 kilometer beordret å evakuere, mens de som bor innenfor 10-kilometerssonen ble bedt om å holde seg innendørs.

Det kan bli en liten lekkasje av radioaktivt materiale ved atomkraftverket, sier Japans handelsminister. Uttalelsen kommer etter at tjenestemenn har bekreftet at trykket øker i en av kraftverkets reaktorer.

Handelsminister Banri Kaieda sier at myndighetene nærmer seg et punkt der man må ta en beslutning om å slippe ut radioaktiv gass fra en reaktor for å hindre at trykket blir for voldsomt.

En talsmann for selskapet som driver atomkraftverket i Fukushima, sier til AFP at «trykket har steget i reaktoren, og vi prøver å ta oss av det».

Kjølesystemet

Kjølesystemet i kraftverket ble satt ut av funksjon etter det kraftige jordskjelvet, men fredag ettermiddag norsk tid meldte japanske medier at situasjonen var i ferd med å komme under kontroll.

Senere ble det likevel opplyst at trykket i en av reaktoren var stigende.

I tillegg skal det ifølge nyhetsbyrået Kyodo være økende nivåer av radioaktivitet i en turbinbygning.

Tyske reaktoreksperter frykter i verste fall en kjernefysisk nedsmelting.

Tusenvis evakuert

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA opplyser at atomkraftverket er stengt uten at det er oppdaget utslipp.

— IAEA jobber for å få ytterligere informasjon om situasjonen ved Fukushima Daiichi og andre kjernekraftverk, heter det i en uttalelse fra byrået.

Utenriksminister i USA, Hillary Clinton, opplyser at US Air Force har fraktet reaktorkjølevann til Japan.

Japanske myndigheter har bedt alle som bor innenfor en radius av 3 kilometer fra kjernekraftverket, om å evakuere. Folk som bor innen 10 kilometer fra kjernekraftverket, er bedt om å holde seg innendørs.

Totalt innebærer dette at flere tusen innbyggere er evakuert.

Slukket brann

Da jordskjelvet rammet, var tre av seks reaktorer ved Fukushima Daiichi i funksjon, men alle tre ble siden slått av.

Jordskjelvet førte også til at det begynte å brenne ved et annet kraftverk, i Onagawa nordøst i Japan, men brannen i turbinbygningen ble etter hvert slukket, ifølge det japanske atomsikkerhetsbyrået NISA.

Totalt er 4,4 millioner husholdninger uten strøm øst i Japan.