Etiopias statsminister Meles Zenawi sa i uken som gikk at Somalia «teknisk sett» er i krig med nabolandet. Zenawis regjering har sendt flere hundre militære fagfolk til Somalia for å trene opp regjeringssoldater til kamp mot islamistene.

Islamiststyrker har stanset transportene av drivstoff til den somaliske regjeringen som har hovedbase i Baidoa sør i landet. Islamistene utvider sakte, men sikkert sitt herredømme vest— og nordover fra hovedstaden Mogadishu ved Indiahavet. De inntok Mogadishu i juli i år.

Hellig krig

Islamistlederen sjeik Sharif Ahmed sier statsminister Zenawi og den etiopiske regjeringen «har skylden for problemene i Somalia».

– Han har innrømmet at hans soldater befinner seg inne i landet vårt, og vi har erklært jihad – hellig krig – for å få dem ut, framholder Ahmed.

Krigserklæringen ble satt fram etter meldinger om at etiopierne i begynnelsen av denne måneden hjalp regjeringens styrker til å erobre den strategisk viktige byen Bur Hakaba, rundt sju mil sørøst for Baidoa og femten mil nordvest for Mogadishu. Sist mandag greide islamistene å gjenerobre byen.

Nå blir viktige drivstofftransporter til Baidoa stanset ved islamistenes veisperringer i Bur Hakaba, mens lastebiler med mat samt personbiler og busser slipper igjennom.

– Dette er en økonomisk blokade. Islamistene har innført blokaden for å lamme regjeringen, sier bensinhandleren Abdi Ahmed, som sitter fast med tankbilen sin i Bur Hakaba.

Vil invadere Ogaden

Etiopiske talsmenn sier den eneste hensikten med å sende soldater til Somalia er å trygge Etiopias egen sikkerhet. De hevder at de somaliske islamistene ledes av terrorister som har planer om å invadere Ogaden-regionen øst i Etiopia. Flertallet av de rundt 3,5 millioner innbyggerne

Ogaden-regionen er somaliskættede muslimer.

– Vi vil ikke føre noen angrepskrig mot Etiopia. Da vi erklærte jihad, skjedde det i rent selvforsvar, og ikke for å rettferdiggjøre et angrep på deres territorium. Vi vil ikke avfyre ett eneste skudd mot etiopierne, hvis de bare trekker seg tilbake over grensen, sier sjeik Sharif Ahmed til nyhetsbyrået Reuters.

Etiopierne sier samarbeidsorganisasjonen for Øst-Afrika, IGAD, har gitt dem mandat til å bidra til stabilisering av Somalia, som ikke har hatt noen fungerende sentralregjering siden diktatoren Mohamed Siad Barres fall i 1981. Dagens overgangsregjering er den 14. i rekken.

To somaliske barn bærer vann til familier i flyktningleiren Hagadhera rundt 400 kilometer nord for Nairobi i Kenya.
DAUD YUSSUF