Det er uværet Emily som er på vei mot øyen Hispaniola. Det fryktes å treffe helt sør i Den dominikanske republikk, på grensen til Haiti, rundt kl. 18 lokal tid (klokken 1 natt til torsdag norsk tid).

— Det som er spesielt bekymringsfullt, er den store mengden vann dette uværet har med seg. Det er snakk om voldsomme nedbørsmengder sammenlignet med en vanlig tropisk storm, sier Petter Skauen i Kirkens Nødhjelp. Han har kontinuerlig kontakt med organisasjonens medarbeidere i Haiti.

Det er også frykt for at uværet skal samle styrke og bli en orkan før den når land.

Telt

Mange bor fortsatt i telt etter å ha mistet hjemmet sitt i jordskjelvet for halvannet år siden. En del jordskjelvofre har slått seg ned på landsbygden i områder som tidligere har vært utsatt for jordskred og flom. Dette er fattige områder hvor husene er skrøpelige.

Men også hovedstaden Port-au-Prince, som ble rasert i jordskjelvet i fjor, er utsatt. Her bor titusenvis av mennesker i telt, og det har tidligere vært dødelige skred i dalsidene rundt byen.

— Om dette skulle ramme Port-au-Prince, der store folkemengder bor i telt, vil det få en ulykkelig utgang, sier Skauen.

Vil ikke dra

FNs kontor for koordinering av nødhjelp, OCHA, og hjelpeorganisasjoner samarbeider nå med myndighetene for å varsle folk om at de må komme seg i sikkerhet i høyden. Innbyggerne blir også bedt om å flytte eiendeler opp fra bakken. Hjelpearbeiderne reiser rundt for å advare folk direkte, og budskapet blir sendt på radio.

— Det store problemet er at de som har fått et telt eller sted å bo, nødig forlater sine områder av frykt for ikke å kunne vende tilbake, sier Skauen.

Frykten er også at koleraepidemien skal blusse opp igjen. Sykdommen spredde seg etter jordskjelvet, men epidemien har vært på retrett den siste tiden.