– Min sønns drapsmenn vil ikke kunne gjemme seg. Noen der ute venter på dem, sier James’ mor, Denise Fergus, etter at det fredag ble klart at Jon Venables og Robert Thompson skal løslates.

James’ far, Ralph Bulger, har sverget å «jakte på» drapsmennene, og ifølge avisen «The Observer» har det i visse kretser vært snakk om å utlove en skuddpremie på drapsmennene.

Beskyttelse Derfor er det innført et rettslig påbud om å beskytte drapsmennenes nye identitet så lenge de lever. Naboer, arbeidskamerater og kjærester til drapsmennene risikerer fengselsstraff dersom de oppdager og avslører deres opprinnelige navn, skriver avisen «The Times» lørdag.

Det rettslige påbudet gjør det ulovlig å offentliggjøre bilder, filmer eller stemmeopptak av James Bulgers drapsmenn fra tiden etter at de ble dømt. Ingen får lov til å fortelle noen om hvordan de to ser ut.

Det er ikke engang lov til å fortelle om Robert Thompson og Jon Venables har beholdt sin Liverpool-dialekt, fordi det kan bidra til å identifisere dem.

Også folk som forsøker å finne ut informasjon om de to kan bli straffet.

Avsløres på internett? Likevel er det tvilsomt om de to kan forbli anonyme. Mange tror de vil bli avslørt på internett eller av utenlandske aviser, uten rekkevidde for den britiske lovens lange arm. Ifølge «The Times» går det rykter om at et bilde av Thompson, tatt mens han var på permisjon i fjor sommer, vil bli lagt ut på nettet.

Påtalemyndigheten vurderer anmeldelse av «Manchester Evening News» for å vise ringeakt for retten, etter at avisen lørdag kveld trykket en artikkel som ga opplysninger om stedet der drapsmennene nå oppholder seg.

Flere britiske aviser har spekulert i om 18-åringene fra Liverpool kan bli sendt til New Zealand, Australia og Canada. Lørdag gjorde New Zealands utenriksminister Phil Goff det klart at Venables og Thompson ikke er velkomne der. Han understreket at Storbritannia heller ikke har bedt New Zealand om å ta imot dem.

Ifølge «The Times» vil drapsmennenes nye identitet koste britiske skattebetalere 1,5 millioner pund (rundt 19,5 millioner kroner).

På prøve Jon Venables og Robert Thompson har tilbrakt åtte år på forskjellige institusjoner i Nord-London, etter at de mishandlet og drepte to år gamle James Bulger i Liverpool i 1993. De løslates nå på prøve, på betingelse av at de ikke tar kontakt med Bulger-familien eller besøker Merseyside-området uten tillatelse fra sine tilsynsverger.

Få forbrytelser har vakt så sterke følelser i Storbritannia som de to tiåringenes drap og lemlestelse av lille James Bulger. Han ble brutalt slått i hjel med murstein og en jernstang, og ble deretter plassert på et jernbanespor for å bli overkjørt av toget, i håp om å skjule forbrytelsen.

NTB-AFP