Metoden går ut på å smugle bombe-ingredienser om bord i flyet hver for seg, og dermed unngå at noen fatter mistanke under sikkerhetskontrollen på flyplassen.

Først når flyet er i lufta blir ingrediensene blandet, og bomben bli gjort klar til detonering, sier sikkerhetskildene til den britiske avisa The Guardian.

Militante islamister skal alt ha testet ut metoden på passasjerfly mellom Midtøsten, Nord-Afrika og Vest-Europa, men uten å aksjonere.

Kansellerte

Det skal ha vært frykt for slike bomber som nylig fikk flere europeiske selskap, blant dem British Airways og Air France, til å kansellere flere flyginger til USA.

Advarselen om den nye faren kom fra flere land i Midtøsten, etter at militante islamister under avhør hadde lagt kortene på bordet.

Ifølge The Guardian skal opplysningene langt på vei være bekreftet av fanger på den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba, og avlytting av kommunikasjon mellom ulike terrorceller skal også ha avslørt hva som er på trappene.

Vestlig etterretning jakter nå på en rekke militante islamister som skal ha fått opplæring i den nye terrortaktikken.

Al-Qaida-topp

En av dem som skal ha bidratt med opplysninger om den nye metoden er Ali Abd Rahman al-Ghamdi, som overga seg til myndighetene i Saudi-Arabia sist sommer.

Ghamdi, som mistenkes for å ha hatt en sentral posisjon i terrornettverket al-Qaida, skal ha vært en av hovedmennene bak selvmordsaksjonen som drepte 35 mennesker i Riyadh i mai 2003.

Det føderale amerikanske politiet (FBI) advarte alt i november mot at terrorister kom til å bruke improviserte sprengladninger som først ville bli montert om bord i fly, enten for å kapre flyene eller for å sprenge dem i lufta over tett befolkede områder.

– Komponenter til slike improviserte sprengladninger kan bli smuglet om bord i fly, enten skjult i klesplagg eller som gjenstander som sjampo eller medisinflasker i håndbagasjen, og deretter montert om bord, het det i FBI-advarselen.