I de østlige deler av Nepal er fire personer drept og mange dusin såret etter kraftige sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter onsdag. Ifølge nyhetsbyrået AFP er tallet på drepte kommet opp i ti siden de voldsomme demonstrasjonene startet for to uker siden.

Landet er fortsatt lammet av generalstreik og mange frykter blodige gatekamper når den politiske opposisjonen arrangerer store protestmarsjer i Katmandu torsdag.

– Det er demonstrasjoner hver dag, men torsdag går sju politiske partier sammen i en stor markering. Situasjonen er meget spent og mange frykter det verste, sier Johanne Sæther Houge (19) fra Frogn til NTB.

Økt press

India øker nå det politiske presset på kongen for å få ham til å lytte til kravene fra opposisjonen. Den indiske utsendingen Karan Singh kom onsdag til Katmandu for samtaler med kongen og representanter for opposisjonen.

Singh stammer fra den gamle kongefamilien i Kashmir og er i familie med kong Gyanendra gjennom giftermål. Men både Singh og Indias myndigheter understreker at de ikke har til hensikt å blande seg inn i Nepals indre anliggender.

– Portforbudet den siste tiden har ført til matmangel, og hvis man lykkes i å finne mat, er den svært kostbar, sier Houge, som bor i bydelen Boudha i Katmandu og føler seg ganske trygg der.

Etter tre måneder i Nepal har Houge vært vitne til både opp— og nedturer for den hardt prøvede befolkningen.

– Folk er desperate, og kravet er hele tiden det samme: Kongen må bort og demokratiet må gjeninnføres, sier hun på en dårlig telefonlinje fra Katmandu.

Hun regner med at flyplassen vil være stengt torsdag, og de mange internettkafeene har vært ute av drift i flere dager. Men selv om det er generalstreik, holder noen butikker i bakgatene åpent.

Mange nordmenn

Det er fortsatt mange nordmenn i Nepal og særlig i hovedstaden Katmandu. Men den norske skolen i byen er stengt. Houge arbeider selv ved en skole i byen og understreker at en rekke hjelpeorganisasjoner fortsatt er i full virksomhet.

– Jeg holder meg mest innendørs, men når jeg beveger meg utendørs, benytter jeg ikke hovedgatene, men smågatene for ikke å bli innblandet i demonstrasjoner. Jeg forsøker å unngå store folkemengder, noe jeg er blitt anbefalt av den norske ambassaden, sier Houge.

– Sikkerhetsstyrkene går hardt fram mot demonstranter og slår også hardt til mot helsepersonell. De er redd for alt som ligner maoister, men ettersom jeg ser ganske vestlig ut, har jeg ikke noe å frykte i så henseende, sier hun til NTB.

Houge understreker at det nepalske folk trenger internasjonal støtte, men hva som skal skje i det øyeblikk kong Gyanendra er borte, kan ingen si noe om.

– Situasjonen er uklar, ingen politisk leder står fram og ingen kan si hvem som kommer etter kongen, sier unge Houge, som skal oppholde seg i Katmandu i enda to måneder til.