På mobiltelefoner over hele Hviterussland tikket den samme tekstmeldingen inn i går formiddag: «Provokatørene forbereder blodsutgytelser på Oktoberplassen på kvelden 19. mars 2006. Ta vare på ditt liv og din helse».

Meldingen var sendt via landets største mobiloperatør, statskontrollerte Velcom, fra et uregistrert nummer. Selskapet sa at de ikke hadde noe med meldingen å gjøre. Men opposisjonen var ikke i tvil: Sms-en var enda et forsøk på å skremme folk fra å møte frem i Minsk sentrum i kveld. Klokken 20 har de bedt alle gå ut og protestere mot valget, som de mener ikke har gått riktig for seg.

«Vil straks rive av hodet»

I går kveld samlet noen tusen tilhengere seg til en slags generalprøve i en park ved Bangalor-plassen i Minsk, der flere av Hviterusslands mest populære rockeband spilte gratis.

— I morgen må det bli flere. Jeg tror det må komme minst 30.000, sier Natalia Zastenchyk (25). Alle er våte på beina i snøsørpen, på den lille treplattingen blir den sterkeste opposisjonskandidaten, Aleksander Milinkevitsj, hyllet med «Leve Hviterussland»-tilrop.

Det hemmelige politiet KGB påstår at terrorister planlegger anslag på valgdagen, og at de får hjelp av utlendinger.

— Gud forby at noen av dem prøver å stelle i stand ett eller annet i vårt land. Vi vil straks rive hodet av ham, som på en and, truet presidenten selv i en fjernsynssending. Han lovet også at ingen vil få blokkere gater eller plasser i kveld, og at det ikke blir noe regimeskifte.

Får ikke lov av mor

Natalia er dataprogrammerer i et privateid firma, og trenger derfor ikke være redd for å miste studieplassen eller arbeidet, slik så mange statsansatte og studenter er. Hun håper å komme seg til Oktoberplassen i kveld - selv om mor sier hun ikke får lov.

— Moren min vil gå selv. Hun sier hun er så gammel at det ikke gjør noe om hun havner i fengsel, men at jeg som er ung må tenke på fremtida, sier 25-åringen.

Største trekkplaster denne kvelden er Hviterusslands mest berømte rockeband, NRM. Siden 2004 har de vært bannlyst på alle hviterussiske radiostasjoner, etter å ha fornærmet president Aleksander Lukasjenko i et fjernsynsintervju de ga under revolusjonen i Ukraina. De får heller ikke lenger holde konserter; alle klubber vet at å slippe til bandet betyr trøbbel.

— Vi var aldri noe politisk band, vi bare sang om livet i Hviterussland. Det er regimet som har laget politikk av dette, ved å forby oss, sier trommeslager Aleh Dziemidovitch (41), mens han venter på å slippe til på scenen.

Lederen av den statlige valgkommisjonen, Lidiya Yermoshina, sa i går at valgresultatet «ikke vil by på overraskelser for våre venner». Hun er for øvrig utestengt fra alle EU-land etter valgfusk under folkeavstemningen i 2004, en avstemning som sikret Lukasjenko retten til å stille til valg for en tredje presidentperiode.

- Vil gå med blomster

På skolene er foreldre blitt bedt om å holde ungdommen innendørs i kveld.

Blant opposisjonen sirkulerte i går et syv sider langt dokument på e-post, med detaljerte instruksjoner for protestene i Minsk sentrum. Blant rådene er å ta med vann og håndkle, til vern mot tåregass. Folk blir bedt om å stille med små radioer, talglys, noe å sitte på, varme klær og rikelig med mat. Listen inneholder også tips for å sikre seg pusterom i en sammenpresset folkemengde, og teknikker for å polstre seg mot kølleslag.

— Jeg garanterer at ingen planlegger voldsbruk. Vi vil gå med blomster, sa presidentkandidat Milinkevitsj på et folkemøte.

Også etter folkeavstemningen i 2004 var det demonstrasjoner og arrestasjoner i Minsk, men oppslutningen ble aldri så stor at det truet president Lukasjenkos kontroll over makten.

GORM GAARE