Etterforskere og helsemyndigheter i USA jobber nå på spreng, mens engstelige amerikanere oppsøker lege for å få antibiotika. Frykten sprer seg

Frykten sprer seg etter at to ansatte i bygningen til American Media Inc. i Florida ble smittet av den meget sjeldne sykdommen.

Dette kombinert med at USA ruster seg mot nye terrorhandlinger, har fått mange til å oppsøke lege for å sikre seg forsyninger av det antibiotiske midlet Cipro.

Miltbrann-bakterien kan bli brukt i et eventuelt biologisk terrorangrep.

Floridas helsesjef John Agwunobi prøvde tirsdag å berolige innbyggerne i Florida, siden smitten ikke er påvist andre steder enn i den ene bygningen. Men etterforskningen fortsetter.

Døde

Den 63 år gamle fotografen Robert Stevens døde fredag, et par dager etter at sykdommen var konstatert. Miltbrannsporer er funnet på datatastaturet hans.

Hans kollega, 73 år gamle Ernesto Blanco, fikk mandag påvist sporer av miltbrann i nesen, men har foreløpig ikke fått sykdommen.

Blanco jobber i postsorteringen i bygningen, og er dermed i kontakt med svært mange av de andre ansatte.

En mann i Virigina ble også sjekket for sykdommen, men foreløpig testing tydet tirsdag på at det var falsk alarm.

Ingen av dem skal ha vært steder der de kunne ha pådratt seg sykdommen i dens naturlige form.

Kan finnes i jord

Sporer kan finnes i jord, på dyrehud og ull, og smitter ikke mellom mennesker. Stevens fikk den alvorligste formen av sykdommen som inntreffer når miltbrannsporer inhaleres og havner i lungene. De to andre og lettere formene overføres ved hudkontakt med smittekilden og ved å spise infisert kjøtt.

Rundt 500 ansatte og gjester til American Media Inc. har de siste to dagene stått i kø på helsestasjonen i Boca Raton for å bli testet for miltbrann. Bygningen ble forseglet mandag, og FBI tok over etterforskningen, selv om det foreløpig ikke er konstatert at det er en kriminell handling bak miltbranntilfellene.

Tok tid

Flere ansatte har reagert på at det tok så lang tid før bygningen ble avstengt. De mener dette tyder på at USA langt fra er forberedt dersom det skulle komme et terrorangrep med miltbrannsmitte som våpen.

— Det tok fem dager å finne ut at det var miltbrann i bygningen. Hvis dette er tempoet man bruker for å finne ut hva dette er, så er vi alle i trøbbel, sa en av dem til New York Times.

Spredte sporer

Eksperter på biologiske våpen mener det er vanskelig å bruke miltbrann som våpen. Sekten Aum Shinrikyo i Japan spredte miltbrannsporer fire ganger mellom 1990 og 1993, uten at noen ble skadd, skriver Washington Post.

Men en lekkasje fra en biologisk våpenfabrikk i det tidligere Sovjetunionen førte i 1979 smitten over byen Sverdlovsk med 1,2 millioner innbyggere. 66 døde, og hadde vinden vært mindre gunstig ville flere omkommet.

— Russerne visste hvordan de skulle gjøre miltbrann til et våpen, og sekten visste det ikke, sier forskeren Philip Hanna til avisen. Han sier man i dag regner med at Russland, Irak, Iran og Nord-Korea sannsynligvis har utviklet miltbrann som våpen.

VERNEUTSTYR: FBI-agenter kledd i spesielle beskyttelsesdrakter etterforsker utbruddet av miltbrann blant ansatte ved American Media Inc. i Boca Raton i Florida.
Foto: AP