Nabolandet Zambia tar nå til orde for et ekstraordinært regionalt toppmøte om Zimbabwe. Hittil har afrikanske land alltid stilt seg bak den autoritære presidenten Robert Mugabe og hans regjering i Harare.

Fortsatt er det ikke offentliggjort noe resultat fra presidentvalget den 29. mars, uroen i befolkningen øker, og mange frykter nye utbrudd av vold. Onsdag tydet lite på at situasjonen ville bli avklart før helgen.

Lite hjelp

I en uttalelse fra det sørlige Afrikas regionale samarbeidsorganisasjon SADC heter det at Zambias president Levy Mwanawasa er i konsultasjoner med andre statsledere om et regionalt toppmøte om Zimbabwe. Men historien viser at opposisjonen i Zimbabwe har fått svært lite hjelp fra nabolandene i konflikten med Mugabe, som har styrt landet siden 1980.

– Mugabe får alltid støtte fra SADC, sier forsker Amanda Hammar fra Zimbabwe til NTB.

Lederen for Sør-Afrikas mektige regjeringsparti ANC, Jacob Zuma, har derimot offentlig krevd at resultatene fra presidentvalget må offentliggjøres og tilføyd at det for lengst burde vært gjort. Disse uttalelsene hilses velkommen av opposisjonen i Zimbabwe, som ber innstendig om at naboene griper inn.

– Jeg sier til mine brødre og søstre på dette kontinentet – ikke vent til det ligger lik i Harares gater. Det er en grunnlovsmessig og juridisk krise her i Zimbabwe, sier opposisjonspartiet MDCs generalsekretær Tendai Biti.

Tør ikke protestere

Sør-Afrikas president Thabo Mbeki, som leder SADC, har i en årrekke tatt til orde for et såkalt stille diplomati for å løse konflikten i Zimbabwe.

Men dette diplomatiet har ikke kunnet hindre at den økonomiske utviklingen i landet har vært katastrofal de siste årene, og at presidenten stadig har strammet grepet om makten.

Mangelen på støtte fra nabolandene kan også være en årsak til at folket i Zimbabwe ikke i større grad har turt å gjøre opprør mot Mugabe, antyder Amanda Hammar, som jobber ved Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.

– Flere zimbabwere har vist stort mot ved å demonstrere eller være med i den politiske opposisjonen, men de føler ikke at de får noen særlig regional støtte, påpeker hun.

Ny stemmetelling

Opposisjonen hevder at MDC-leder Morgan Tsvangirai vant over Mugabe, men zimbabwerne må vente enda noen dager før de får vite om resultatet i det hele tatt blir offentliggjort.

Først mandag til uken vil høyesterettsdommeren som behandler saken, ta sin beslutning.

– Jeg er klar over at saken haster, og tror at hvis jeg anstrenger meg for å studere påstandene, vil jeg ha en kjennelse klar på mandag, sa dommer Tendai Uchena onsdag.

Samtidig har den zimbabwiske valgkommisjonen godkjent en henstilling fra Mugabes parti ZANU-PF om å telle stemmene i fem valgkretser på ny. Sju henstillinger om ny telling er avvist, mens ni fortsatt er til behandling, sa justisminister Patrick Chinamasa onsdag.

SIPHIWE SIBEKO