27 irakere som hadde toppstillinger under Saddams regime, er løslatt eller skal løslates fordi de ikke lenger utgjør noen sikkerhetstrussel.

Den irakiske advokaten Badia Aref sier til nyhetsbyrået at Huda Salih Mahdi Ammash, som amerikanske myndigheter omtalte som «Mrs. Anthrax» («Fru Miltbrann») og Rihab Taha, som fikk tilnavnet «Dr. Germ» («Doktor Bakterie»), er blant dem som skal løslates.

Kvinnene har innrømmet at de arbeidet med Saddam Husseins biologiske våpenprogram, men sa alle slike våpen ble ødelagt lenge før den amerikanske invasjonen. USA våpenprogrammet som argument for å invadere Irak, men ingen biologiske våpen er funnet i landet etter invasjonen.

En amerikansk talsmann ville bare bekrefte at åtte høytstående fanger var løslatt.

– Mange av de løslatte var tidligere mistenkt for krigsforbrytelser eller ansett som hovedvitner, sa den amerikanske talsmannen, ifølge BBCs nettsider.

De er blitt fløyet til Jordan, angivelig av frykt for at deres liv er truet i Irak.

LØSLATES: Huda Salih Mahdi Ammash, som har fått tilnavnet «Fru Miltbrann», på et av kortene som Pentagon laget over ettersøkte irakere i 2003. Ammas, som var utdannet i USA, arbeidet med Saddam Husseins biologiske våpenprogram. Hun er i ferd med å bli løslatt fra amerikansk varetekt, ifølge en irakisk advokat.
SCANPIX