Samtidig går opprørerne til blodige motangrep.

Mandag ble minst 41 mennesker, de fleste sivile, drept da en selvmordsbomber angrep en militærkolonne like ved et travelt marked i byen Alpuri i Shangla-distriktet nordvest i Pakistan.

Angrepet skjedde bare to dager etter angrepet mot hærens hovedkvarter i Rawalpindi, der 23 mennesker mistet livet. Taliban påtok seg mandag ansvaret for aksjonen mot Pakistans «Pentagon» og truet med nye angrep.

— Som hevn for våre martyrer vil vi gå til flere angrep, det være seg mot det militære hovedkvarteret eller noe enda større, sier opprørernes talsmann Azam Tariq på telefon til Reuters.

- Desperate

Angrepet i Rawalpindi har skapt frykt for hva Taliban egentlig er i stand til. Opprørernes hensikt er først og fremst å skape utrygghet, både hos sikkerhetsstyrkene og blant folk flest, mener den anerkjente pakistanske journalisten Massoud Ansari.

— Islamistene er desperate. De prøver å stoppe den planlagte offensiven mot Taliban i Sør-Waziristan, sier Ansari til NTB på telefon fra Islamabad.

Den pakistanske hæren har stått under politisk press for å følge opp vårens offensiv i den strategisk viktige Swat-dalen med en tilsvarende framrykking i Nord- og Sør-Waziristan, som ligger i de såkalte stammeområdene langs grensen til Afghanistan. Helgens angrep i Rawalpindi har fått fart i planene, melder den pakistanske avisa The Post mandag.

Mye tyder på at islamistene igjen er styrket i disse områdene. Pakistanske tjenestemenn har blant annet advart mot at Taliban-opprørere har gått sammen med militante opprørere fra delstaten Punjab og utenlandske al-Qaida-krigere.

Grønt lys Myndighetene ga søndag klarsignal til en omfattende militæraksjon i stammeområdene.

— Operasjonen er nært forestående, sa innenriksminister Rehman Malik.

Allerede søndag ble antatte Taliban-gjemmesteder i Sør-Waziristan bombet, ifølge The Post, og mandag sendte krigsfly nye bomber ned over Bajaur, en annen provins i stammeområdene. Flere titalls mistenkte opprørere skal ha blitt drept i angrepene.

Ifølge Ansari har myndighetene store muligheter til å lykkes i å nedkjempe Taliban og få kontroll over stammeområdene. Hovedproblemet er å få sivilbefolkningen ut av områdene, som ofte blir omtalt som Talibans «ville vest».

— Dersom hæren får de sivile ut, vil det være en enkel sak å nedkjempe opprørerne. I en krig som denne er Taliban pygmeer, sier Massoud Ansari.

- Bred støtte Offensiven har bred støtte i folket, mener han.

— Taliban har mistet det lille de har hatt av sympati blant folk flest. Nå er det mange som ber myndighetene om å teppebombe stammeområdene, forteller han.

Hæren prøver nå å finne en løsning på hvordan sivilbefolkningen i området skal håndteres. Under offensiven i Swat-dalen i april i år måtte over to millioner mennesker flykte fra kampene mellom regjeringshæren og talibanmilitsen.

Siden begynnelsen av 2000-tallet har stammeområdene vært et tilfluktssted for Taliban. Den pakistanske hæren har forsøkt en rekke ganger å nedkjempe opprørerne, men har mislyktes.

I oktober 2006 inngikk regjeringen en fredsavtale med lokale islamistiske opprørere i Waziristan. Men fredsavtalen brøt sammen etter bare ti måneder.

— Siden da har det vært vill vest, sier Massoud Ansari.

ANGREP: Pakistanske sikkerhetsstyrker er i høy beredskap etter helgens angrep på hærens hovedkvarter i Rawalpindi. Nå forbereder hæren seg på en storoffensiv mot Taliban i de såkalte stammeområdene i Pakistan.
Scanpix