Ingen peker seg ut som klar favoritt. Ingen våger å gjette med faglig tyngde. Men mange navn florerer, både klart politiske og mer anonyme slitere i verdens fattige bakgårder. Uansett, det navnet Thorbjørn Jagland roper opp foran den berømte eikedøren klokken 11 fredag, blir historisk. Som alle sine forgjengere.

Tror Putin tåler

To år etter Nobelkomiteen utfordret Kina, tror mange tiden er inne for å provoserer makthaverne i Russland. Da Liu Xiaobo fikk prisen i 2010 ble reaksjonene i Kina sterke, og Norge har ennå ikke kommet i kritthuset til kineserne etter dette. Forholdene mellom våre to land går på sparebluss. Hva om Nobelkomiteen gir prisen i år til den russiske organisasjonen Memorial, som kartlegger vold og overgrep i dagens Russland?

— Det tror jeg president Putin og hans regime vil svelge, sier den russiskfødte forskeren Pavel Baev ved Fredsforskningsinstituttet (PRIO) i Oslo. Han har selv jobbet i russisk UD, og er ved siden av jobben i PRIO tilknyttet den amerikanske tenketanken Brookings Institute i Washington.

— I Russland har Nobels fredspris høy status, og Putin vil ikke våge å reagere mot en tildeling, slik kineserne gjorde.

- Hva kan du si om Memorial, som nevnes langt fremme av favorittene?

— De drev opprinnelig med å kartlegge offer og skader etter Stalin-tiden i Sovjet. Senere har de konsentrert seg særlig om overgrep i Tsjetsjenia. De gjør en god jobb, og vil være en verdig kandidat. Men personlig ville jeg foreslå at flere russiske menneskerettighetsorganisasjoner kunne dele prisen. For det er svært mange som jobber med disse spørsmålene under dagens Putin-regime, og de trenger oppmuntring og oppmerksomhet, sier Pavel Baev, på telefon fra Istanbul i Tyrkia.

Tilbake til Afrika?

Afrika har levert mange fredsprisvinnere gjennom tidene, og to kandidater trekkes i år frem av PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken. Det er den kristne erkebiskopen John Onaiyekan og den muslimske sultan Sokoto Mohamed Abubakar. De driver forsoningsarbeid mellom de to religionene, som splitter dette landet på mange områder.

— Jeg kan bekrefte at motsetningene mellom kristne og muslimer er et stort problem i Nigeria. De splitter folket fra stammenivå og opp til den øverste økonomiske, kulturelle og politiske eliten, sier CMI-forsker Inge Amundsen til bt.no. Han regnes som en av Norges fremste Nigeriakjennere.

— Mange små grupper jobber for forsoning mellom religionene, og de gjør en viktig jobb. Men jeg kan ikke si jeg kjenner til de to kandidatene du nevner. Mange vil nok bli overrasket over om de skulle vinne Fredsprisen, mener Amundsen.

Ringen sluttes i Myanmar?

I sommer besøkte vinneren fra 1991, Aung San Suu Kyi Norge, og Bergen, der hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd via Raftoprisen. Nå spekuleres det på om hennes «fangevokter», president Thein Sein kan være en aktuell fredsprisvinner. Dette fordi han personlig har tatt svært lange steg mot frihet og demokrati i sitt fedreland, de siste årene. Han har sagt at han vil støtte henne, dersom San Suu Kyi stiller opp og blir valgt til ny president i Myanmar. I så fall får vi en fredspris som kan minne om da Nelson Mandela og Frederik de Klerk delte prisen i 1993. Da var det også fangen og hans vokter som ble priset, fordi forsoningen gjorde det mulig.

Harpviken har Thein Sein som en av sine fem fremste kandidater til årets pris.

Forsoning

Felles for mange av årets kandidater er at de jobber for forsoning, indre forsoning i sine land. Med tidligere biskop Gunnar Stålsett som møtende varamann under årets arbeid, er det ingen grunn til å tro at forsoningstanken er svekket i Nobelkomiteen.

I tillegg til disse kandidatene er listen over mulige fredsprisvinnere som vanlig lang. Det kom inn forslag på 231 personer og 43 organisasjoner da fristen gikk ut 1. februar.

Blant disse var den russiske aktivisten Svetlana Gannusjkina og sjefredaktør Aleksej Venediktov i radiostasjonen Ekko Moskva. Den kristne slumarbeideren Maggi Gobran fra Egypt er nevnt. Det samme er den afghanske kvinne- og menneskerettsaktivisten Sima Samar.

Den amerikanske soldaten Bradley Manning, som lekket Wikileaks-dokumenter, står på short-listen. Men han vil neppe bli tildelt Nobels fredspris for 2012.

Hvem synes du bør få prisen?

VINNEREN? Svetlana Gannusjkina (Russland)
VINNEREN? Sima Samar (Afghanistan)
VINNEREN? John Olorunfemi Onaiyekan til høre i bildet
VINNEREN? Aung San Suu Kyi
VINNEREN? Anna Hazare
VINNEREN? Thein Sein.