Ola Westerberg, NTB

Ikke mye fungerer i Irak etter krig, sanksjoner og noen dagers totalt anarki. Det finnes ikke noe telefonnett, ikke noe brannvesen, ingen renovasjon og ingen skoler.

Lovløsheten forsinket den internasjonale hjelpeinnsatsen. Først de siste dagene har USA begynt å snakke om lønn til offentlig ansatte. I vakuumet etter Saddam Husseins regime har tusenvis av irakere tatt seg av nødvendige fellesskapsoppgaver i samfunnet.

Billig brød

Borgervernet beskytter boligområder. Et bakeri i Bagdad som tidligere forsynte Republikanergraden, baker nå billig brød til folket i stedet, og sivile med fløyter i munnen opptrer som trafikkpoliti. Ingeniører har fått strøm og vann tilbake til deler av byen. Og i synsranden kan man se ildsøylen fra oljeraffineriet i al-Dura når det mørkner. Det kom i gang for fire dager siden.

Til manges store glede begynner plutselig et trafikklys å fungere i sentrum av byen. Ingen respekterer det, men det er et tegn på at det normale bylivet er på vei tilbake.

Livredderne

Men de største heltene er kanskje helsepersonellet, som arbeider og arbeider. Ingen kan være uenig i det, som har sett sykehuset i det lille samfunnet Hilla, åtte mil sør for Bagdad, like ved antikkens Babylon.

— Dessverre inntraff det en katastrofe i byen vår. Bombene traff nesten bare sivile mål. Den 1. april ble flere titall drept og 330 såret, sier kirurgen Dhiya Ali.

Amerikanerne brukte de omstridte klasebombene, som sprer hundrevis av små sprengladninger. En ung mann uten venstre hånd er det siste bombeofferet. For en uke siden eksploderte en blindgjenger fra klasebomben, forteller han.

— Her inne var det hundre sårede, sier Ali og viser rundt i et rom på 50 kvadratmeter. - Før vi var ferdige med å ta oss av dem, kom det 100 nye.

«Må skynde seg»

— Hvis man skal drive et samfunn, må man gi folket mat, sier Røde Kors' talskvinne i Bagdad, Nada Doumani.

— Mange offentlig ansatte har jobbet i to måneder uten lønn. Amerikanerne må utbetale lønn og beskytte arbeidsplassene mot væpnede plyndrere. En okkupasjonsmakt plikter å gå i gang samfunnsfunksjonene. Dessuten er forhåpningene store, så amerikanerne bør skynde seg før misnøyen blir for stor,. sier hun.