Saken mot den 73-årige Josef Fritzl i St. Pölten i Østerrike har tatt en overraskende vending: Nå tilstår tiltalte alle anklagepunk-ter som er reist mot ham, inkludert drap og slaveri.

På den tredje dagen i retten falt tilståelsen.

«Jeg erklærer meg skyldig i alle anklager mot meg. Jeg er lei for det,» sa 73-årige Josef Fritzl tidlig onsdag i retten i St. Pölten.

Så sent som tirsdag avviste Fritzl at han hadde gjort seg skyldig i drap, fordi han hadde unnlatt å skaffe legehjelp til en av de nyfødte tvillingene han hadde fått med sin datter. Tvillingen døde av åndenød i kjelleren under farens hus i Amstetten.

Vitneforklaring gjorde forskjellen

Fritzl gjemte som de andre dagene ansiktet bak en ringperm, men viste ansikt da han kom inn i rettssalen. På spørsmålet om hva som hadde fått ham til å skifte mening, svarte han:

«Videoavhøret av min datter.»

Elisabeth Fritzl, hennes bror og hennes barn har vitnet mot Fritzl på videoopptakene som ble vist i retten mandag og tirsdag. Det skjedde for å beskytte Fritzls ofre, som i dag har fått nye identiteter.

Les også den psykologiske profilen

Fritzl er tiltalt for drap, slaveri, grov tvang, voldtekt og incest, fordi han i 1984 sperret sin den gang 18-årige datter inne i en kjel-ler, holdt henne som sex-slave i 24 år, voldtok henne regelmessig og avlet syv barn med henne.

Dommen mot Josef Fritzl ventes å falle allerede torsdag ettermiddag. Allerede onsdag formiddag startet en psykiater, Adelheid Kastner, å redegjøre for Fritzls psykiske tilstand for at retten kan fastslå om han er egnet til straff.

Denne delen av rettssaken får pressen og offentligheten igjen adgang til. Onsdag ettermiddag trekker dommerne seg tilbake for å stemme. Torsdag morgen ventes aktors og forsvarerens avsluttende innlegg. Så vil juryen trekke seg tilbake og votere. Da det nå foreligger full tilståelse i saken, ventes juryens avgjørelse allerede i løpet av torsdag ettermiddag.

«Saken er relativ klar – det kan ikke komme større overraskelser i en situasjon som allerede er oppklart,» sa Fritzls forsvarer Rudolf Mayer.

Fritzls tidligere tilståelser ga en strafferamme på 15 års fengsel.

Med onsdagens innrømmelse risikerer han opp til 20 år for drap.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

I RETTEN: Josef Fritzel uten ringperm å skjule seg bak.
Ho