Storbritannias konservative parti ønsker ikke lenger å framstå som et parti for de rike. De fattigste i dagens samfunn skal hjelpes opp og fram til velstand, lover en framtredende konservativ politiker.

Det britiske opposisjonspartiet samlet seg mandag til landsmøte i Manchester i Nord-England, med forberedelser til regjeringsmakt som viktigste arbeidsoppgave. Partiet er skyhøy favoritt til å vinne nyvalget, som må holdes senest i juni neste år.

Partiets utdanningspolitiske talsmann Michael Gove sier ifølge avisen Daily Telegraph at de konservative ønsker å skape mindre avstand mellom de rike og de fattige i det britiske samfunnet. Det må bety at de fattige skal bli rikere, ikke at de rike blir fattigere, mener han.

— Korstog- Det konservative partiet har et oppdrag, vi er ute på et korstog. Vi må ta oss av de inngrodde problemene som har gjort at 20 til 30 prosent av befolkningen lever i fattigdom, sa Gove i et radiointervju mandag.

Han forsvarte partiets omstridte planer om å kutte i sosiale ytelser som uføretrygden. De konservative har tidligere varslet at alle som i dag mottar slik trygd, skal tvangstestes for å finne ut om de egentlig er friske nok til å arbeide.

De som får status som arbeidsføre, men ikke er i arbeid, må nøye seg med en ledighetstrygd på 64 pund eller snaue 600 kroner per uke. I dag mottar de en ukentlig uføretrygd på 89 pund eller 820 kroner.

Lisboatraktaten Mens spørsmål rundt sysselsetting og trygd har preget debatten foran landsmøtet, seiler spørsmålet om britisk tilslutning til EUs Lisboatraktat nå opp som et nytt hovedtema. Irene sa ja til traktaten i en folkeavstemning fredag.

Mange EU-skeptikere i det konservative partiet har krevd at det holdes en tilsvarende avstemning i Storbritannia. Men den kjente «euroskeptikeren» Boris Johnson, som er borgermester i London, toner nå ned dette kravet.

Johnson sier ifølge avisen The Guardian at en konservativ regjering kan tenkes å tilby velgerne «konsultasjoner» om forholdet til EU, snarere enn en folkeavstemning. Det gjelder spesielt hvis dagens Labour-regjering skulle ratifisere traktaten før neste års valg.

Rådslag I så fall vil det ikke nødvendigvis bli holdt en folkeavstemning om hvorvidt ratifikasjonen skal omgjøres. Det fins andre måter å rådslå med velgerne på, sa Boris Johnson, i det som tolkes som et forsøk på å tone ned EU-saken foran landsmøtet.

Partisjef og statsministerkandidat David Cameron skal ifølge The Guardian være sterkt irritert over at EU-spørsmålet ser ut til å bli et dominerende tema på ukens landsmøte. Han vil heller drøfte spørsmål som skattepolitikk og sysselsetting.

Tungvekterne Tyskland og Frankrike trapper nå opp presset for å Polen og Tsjekkia til å ratifisere Lisboatraktaten, slik britene gjorde i juli i fjor. Hvis alle land har ratifisert, blir det vanskelig for en konservativ regjering å holde folkeavstemning om å trekke Storbritannia ut.