Kjennelsen torsdag satte foreløpig sluttstrek for en av de mest omfattende drapssakene i britisk rettshistorie.

Påtalemyndigheten mener 38-åringen var med på å lage bilbomben som ble brukt i den verste enkeltaksjonen i Nord-Irlands blodige historie. Retten valgte å frikjenne tiltalte Sean Hoey (38) på alle de 56 tiltalepunktene.

Utbrytere

Det var den ytterliggående gruppen The Real IRA, en utbrytergruppe fra den væpnede separatistbevegelsen IRA, som sto bak terrorangrepet i Omagh. Gruppen mislikte Langfredagsavtalen som ble inngått bare noen måneder tidligere og som var et gjennombrudd i den vanskelige fredsprosessen i provinsen.

Bilen med bomben i ble plassert utenfor en klesbutikk i handlegata i den lille byen Omagh. Den gikk i lufta kort etter at politiet hadde fått en advarsel om ettermiddagen 15. august 1998. Blant de 29 drepte var en kvinne gravid med tvillinger. 200 mennesker ble såret.

Strid om DNA-bevisene som aktoratet presenterte, har tatt opp mye tid i løpet av rettssaken mot Hoey. Dommer Reg Weir kritiserte torsdag politiets etterforskning og kvaliteten på de tekniske bevisene.

Skuffet

Pårørende til ofrene for terrorangrepet var svært misfornøyde etter at rettens kjennelse ble kjent.

– Jeg er, i likhet med min familie, svært skuffet over kjennelsen, sa Victor Barker, som mistet sin tolv år gamle sønn James i bombeeksplosjonen.

Dommer Reg Weir understreket at han var klar over hvor viktig det er for innbyggerne i Omagh å se de skyldige bli dømt i saken, men konkluderte med at det ikke er blitt bevist at den 38 år gamle mannen er skyldig.

Det har vist seg å være vanskelig å få noen dømt for terroraksjonen, og 38-åringen er den eneste som har vært tiltalt for drap i forbindelse med udåden. Irske Colm Murphy ble i 2001 dømt for medvirkning til bombeeksplosjonen, men dommen ble satt til side fire år senere, blant annet fordi irsk politi hadde forfalsket dokumenter.

Snart ti år siden Langfredagsavtalen markerte et gjennombrudd i fredsprosessen i Nord-Irland, strever provinsen med å skape forsoning mellom katolikker og protestanter. Den manglende løsningen på Omagh-saken er et av mange åpne sår etter de 30 årene kalt «The Troubles».

STRINGER/UK