De var tolv fotografer, og ankom Reykjavik fra Russland, USA, New Zealand, Japan og åtte andre land. Blant dem var Svein Bringsdal (33), mote— og reklamefotograf i Bergen.

På flyplassen fikk alle utdelt et tynt hefte med informasjon om Island, hotellkuponger og nøklene til en firehjulstrekker, med beskjed om å møtes tilbake i hovedstaden om en uke. Hele seansen varte i ti minutter.

— Fotografene forsvant i alle retninger, forteller Svein.

Bak seg hørte han fotograf Rahmat «Bruc» Buwanatoro fra Indonesia si:

— This will be very lonely.

Det synes fotografen fra Mandal også. Dermed endte de noen dager senere opp på snøscooter på Vatnajökull, verdens tredje største isbre, sammen med en sprø guide.

— Da var vi bokstavelig talt på tynn is. Det ble actiondelen av turen, smiler Svein.

Landskap med moteteknikk

Tanken bak prosjektet Pride of Janus 06 var å samle talentfulle fotografer fra hele verden, og gi dem fri hender i en hel uke. Hver fotograf leverer sine 20 beste bilder, og de 240 bildene blir bok og utstilling til neste år. Resultatet skal også brukes i markedsføring av Island.

Meningen er at konseptet skal reise videre til et annet land i neste omgang.

— Oppdraget var en drømmesituasjon for en fotograf: Ta bilde av hva du vil! Men første dagen var jeg litt forvirret, innrømmer Svein. Oppgaven var stor, mulighetene ubegrenset og lyset nesten Lofoten-magisk. Motefotografen bestemte seg for å ta en tilnærming han kjenner godt.

— Jeg har jobbet mye med norsk natur. Landskapene bruker jeg som bakgrunn, og legger studiobilder av modeller oppå, forklarer han. Og da han kom i gang, viste det seg etter hvert at Islands turistråd og motemagasinene hadde litt til felles.

Mer norrøn kunnskap

Det er ikke første gang fotografen tok sjansen på å gjøre noe helt nytt. Etter å ha bygd opp et studio i Kristiansand, solgte han alt sammen og dro til Milano - uten å kunne et ord italiensk eller noe særlig om motefotografering. Målet var et cover og en moteserie i et internasjonalt magasin. Det tok tre år. Fremdeles jobber han mye internasjonalt.

Å reise til Island er en gammel drøm. Gjennom flere år har Svein jobbet med norrøn mytologi, og tatt fotografier som skal illustrere Odin, Tor og deres kolleger.

— Det var spennende å se hvor godt de har klart å ta vare på den kulturen på Island, i form av navn og språk. Islendingene har jo mye større kjennskap til norsk historie enn den gjennomsnittlige nordmann, smiler han.

Nordlys ga blåveis

Mesteparten av uken reiste Svein og indonesiske Rahmat rundt på Island, uten å støte på en eneste av de andre fotografene. De fotograferte hver for seg, og møttes på kveldene.

— Uttrykket i ansiktet til Rahmat da han så nordlys for første gang var ganske enkelt ubetalelig, smiler Svein.

Den amerikanske fotografen Jill Freedmann hadde heller aldri sett nordlys. Hun fikk seg to solide blåveiser da hun ble så opptatt at det hun så gjennom linsen at fotfestet forsvant og hun falt på ansiktet med kameraet foran seg.

Svein tror det var et sjakktrekk å gi fotografene så frie tøyler.

— Da vi kom tilbake til Reykjavik og fikk se litt på hverandres bilder, skulle du ikke trodd at vi hadde besøkt de samme stedene, smiler han.