Aftenposten møtte i dag Joshua French i Ndolo-fengselet i Kinshasa i Kongo. Det er gått drøyt to døgn siden han fant kameratenTjostolv Moland død.

Inne på fengselsområdet sitter French på en plaststol. Han er iført vanlig fritidstøy, og tar vennlig i mot oss.

— Jeg har bare venner i fengselet. Det er på utsiden av fengselet at fiendene mine er - deriblant ledelsen i hæren som jeg har en lang historie med. Det er tydeligvis noen som er ute etter å skylde på meg. Jeg oppfatter det som at de ønsker å mistenke meg og ansvarsfraskive seg selv, sier French til Aftenposten.

- Alle vet at det er politikk

Tidligere i dag sa advokaten til French at kongolesiske myndigheter mener French er enmulig mistenktetter dødsfallet til Moland.

— Det er klart jeg er under etterforskning. Det var to mann innelåst på en celle og nå er den ene død. Det er helt naturlig at det blir en etterforskning, sa French til VG tidligere i dag.

Fengselet er omkranset av høye murer med piggtråd. Innenfor er det yrende liv av militære, funksjonærer og besøkende. Han beskriver hva som skjedde da han fant kameraten død på søndag.

— Jeg fant min venn død i cellen som vi delte. Jeg sjekket puls og åndedrett og kunne fastslå at han var død.

French sier til Aftenposten at «absolutt alle i fengselet støtter meg 100 prosent».

— Alle vet det er politikk, det de driver med. Det er en ekstra belasting å angripes av fiendene mine utenfor. Så all mulig støtte fra Norge og Storbritannia er fordelaktig akkurat nå.

- Sjelen min nekter å godta det

Han hevder også at sjefen på sykehuset har sagt at de ikke vil foreta noen obduksjon av Moland.

— Det er fordi de er redde for å gjøre noe feil. Også i 2009 var det slik at vi ønsket at det skulle tas en obduksjon av sjåføren som ble drept, men det ble ikkje gjort, fortsetter han.

Den norsk-britiske 31-åringen sier at han blir passet på hele tiden.

— Jeg har ikke hatt tid til å sørge ennå. Det må jeg gjøre når jeg kommer for meg selv. Intellektuelt skjønner jeg at det har skjedd, men sjelen min nekter meg å godta det. Det er en tragedie at en person skal få dø på denne måten. Det har vært fire år med et helvete som ingen kan forstå.

- Lettere å få hjem French

French og Moland ble dømt i flere rettsinstanser for drapet på sin sjåførAbedi Kasongo i mai 2009. Rettssakene fremsto som absurde sett med norske øyne, og i 2009 ble Norge avkrevd et erstatningsbeløp på 350 millioner kroner fordi retten mente de to var spioner for norsk etterretning.

French og Moland dro til Afrika for å slå seg opp i den private sikkerhetsbransjen der. De har sittet i fengsel siden de ble pågrepet for drapet senere i mai samme år, og begge sonet det som i praksis er en livstidsdom.

Etter Molands død mener utenriksminister Espen Barth Eide at det kan blilettere å få French overført til Norge.