Sosialistpartiet beholder kontrollen over Lyon etter første omgang og ligger an til å beholde også Paris etter annen valgomgang 16. mars. Men for mange andre byer og kommuner blir ikke resultatet klart før etter annen omgang.

Over landet som helhet fikk de forskjellige partiene på venstresiden 47,94 prosent av stemmene, mens høyresiden endte med 45,49 prosent.

Sarkozys popularitet har dalt siden han vant presidentvalget i mai i fjor, og lokalvalget betraktes derfor som en politisk temperaturmåler på hvordan det står til også i rikspolitikken.

Skilsmissen fra kona Cecilia i oktober, med påfølgende romanse og giftermål med supermodell og sanger Carla Bruni, har gitt velgerne en følelse av at presidenten har forsømt sine politiske oppgaver, viser spørreundersøkelser.

Lokalvalget gir franskmennene en mulighet til å straffe regjeringen, sa Ségolène Royal da hun søndag stemte i byen Melle.

De viktigste slagmarkene i annen omgang blir Marseille og Toulouse i sør og Strasbourg i øst. Alle styres i dag av høyresiden, men venstresiden ligger godt an til å vinne kontrollen.