Se bilder fra strømbruddet i USA

Strømmen er på vei tilbake til amerikanerne, men ikke i et slikt tempo som det først ble meldt. Fremdeles må 15 millioner klare seg helt uten lys og elektriske duppedingser. Hele dagen går trolig med før strømnettet er seg selv igjen.

Strømløs i New York

New York — byen som aldri sover - i går kveld: Knapt et lysglimt er å se, gatelysene har gått i svart, trafikklysene fungerer ikke, den offentlige transporten har stoppet, folk flykter fra stummende mørke i hjemmene sine og ut på gaten. Alle tenker det samme: «Et nytt terrorangrep?»

— Nei. Dette handler ikke om terror, slår president George W. Bush fast.

Så hva dreier det seg om da?

— Det er de vi alle lurer på, sier New York-guvernør George Pataki.

Feilen i strømnettet er lokalisert til et punkt like utenfor Ontario i Canada. Men hva som har skjedd, er likevel en gåte.

- Ikke lynnedslag

Canadiske myndigheter spekulerte en stund i at et lynnedslag forårsaket strømdramaet. Det tilbakevises fra amerikansk hold. Andre spekulasjoner har gått i om det hissige dataviruset «Blaster» har forårsaket det stummende mørket, men dette avvises også.

Det er langt ifra bare newyorkerne som er rammet. Ohio, Michigan, Toronto og Ottawa er andre millionbyer som ble rammet av strømsjokket. Opptil 50 millioner amerikanere og canadiere befinner seg innenfor teppet som ble mørklagt. Og en tredel av dem har altså ennå ikke fått strømmen tilbake.

I New York tilbrakte mange folk den varme sommernatten på gaten. Folk med transistorradioer fikk raskt nye venner.

— Vi satte oss ned en gjeng, tok oss noen pils og begynte å synge. Det hele ble ganske koselig, sa en newyorker til CNN i dag tidlig.

Andre fant seg ikke like godt til rette i stummende mørke.

— Jeg prøver å ta det med ro. Men jeg var her 11.9. Slikt som dette skjer ikke hver dag, sier Aaron David (27) til USA Today, som jobber i FN-bygningen.

Kaos og panikk

Kaoset begynte klokken 16.00 amerikansk tid. T-baner stanset midt i rushtiden, trafikklys sluttet å fungere, flyplasser

Rushtiden i amerikanske storbyer er hektisk nok til vanlig. Nå stanset hele byer fullstendig opp. På t-banene brøt det ut fullstendig panikk, da folk prøvde å komme seg ut i det fri.

I New York forsvant 80 prosent av strømmen. Blackouten er tidenes verste i USA. I 1996 ble rundt fire millioner amerikanere rammet av liknende - bare småtteri mot gårsdagens watt-tumulter.

For 25 år siden var 9 millioner newyorkere uten strøm, mens hele 25 millioner innbyggere i delstatene New York og New England var uten strøm en hel dag i 1965.

Guvernør Pataki kom i natt med en innstendig oppfordring til sine medborgere.

— Rolig med strømbruken. Selv om strømmen er tilbake, er det selvsagt ikke slik at alle kan kaste seg over vaskemaskinen. Ikke bruk mer strøm enn du må.

SPØKELSESBY: Byen som aldri sover gikk for en gang skyld i svart.
FOTO: REUTERS