Den iranske menneskerettsaktivisten gratulerte tirsdag president Barack Obama med fredsprisen, men rettetsamtidig krass kritikk mot politikken han fører overfor Iran.

Ifølge Ebadi lukker USA og andre vestlige land øynene for de omfattende overgrepene i landet, i håp om å overtale Iran til å skrinlegge sitt atomprogram.

**Les også:

Får Raftoprisen**

Dødsdømte Ingen land i verden dømmer flere mindreårige til døden og kaster flere journalister i fengsel enn Iran, mener Ebadi.

— Så hvorfor velger Vesten, og særlig USA å lukke øynene for et slikt faktum, undrer den iranske fredsprisvinneren.

— Obama sier at han vil rekke ut hånden til andre land, men hvorfor rekker han ut hånden til et land som bryter menneskerettighetene, spør Ebadi.

«Stor løgn» Ebadi forlot Iran rett før det omstridte valget 12. juni, som utløste store protester og anklager om uregelmessigheter da president Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt.

Tre opposisjonelle ble nylig dømt til døden for sin rolle i protestene, og for å ha hatt tilknytning til iranske eksilgrupper. Ebadi kaller anklagene mot de tre mennene som «en stor løgn» og hevder at en av dem ble pågrepet lenge før valget.

Nå planlegger Ebadi å returnere til Teheran, og hun retter en bønn til USA og Europa om å engasjere seg mer i menneskerettsspørsmål i Iran.

Tenke annerledes - De siste tre årene har de først og fremst vært opptatt av atomspørsmål. Selv nå ønsker USA bare å fokusere på dette, sier Ebadi.

Hun håper nobelprisen vil få Barack Obama til å tenke annerledes.

— Jeg håper at nobelprisen vil bidra til å styre tankene hans og få ham til å fokusere mer på definisjonen av fred, sier Ebadi.

PAUL SIGVE AMUNDSEN