— Det har jeg ikke bestemt meg for ennå, vi får se, sa Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt fredag morgen, på vei inn til nytt møte med sine 26 kolleger i EU. Spørsmålet var om hun skal til Oslo 10. september for å være med og motta Nobels fredspris til EU.

EU er 27, snart 28 land med over 500 millioner innbyggere. Hvem skal helt konkret ta imot diplomet og medaljen som følger med prispengene? Det ble straks et spørsmål i Brussel, der flere institusjoner kjemper om å være den fremste.

Kamp om rangorden

I kulissene for regjeringssjefenes toppmøte torsdag ble lederne i EU-kommisjonen, Det europeiske råd og Europaparlamentet enige om etiketten, ifølge EU Observer: EU-kommisjonens portugisiske sjef, José Manuel Barroso og EU-rådets belgiske Herman Van Rompuy vil ta imot medaljen og holde taler.

Europaparlamentets sjef, tyske Martin Schulz, skal være med opp, men ikke si noe.

Barn og krigsveteraner nedstemt

Altså et enklere opplegg enn å la 27 barn fra hele EU strømme opp på podiet til Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, slik den svenske EU-kommissæren Cecilia Malmström foreslo i en twittermelding i forrige uke. Både Danmark, Finland og Storbritannia likte denne ideen, ifølge EU Observer.

Den finske utenriksministeren kom med sin egen variant: Hvorfor ikke sende 27 veteraner fra andre verdenskrig sammen med dem?

Så spenstig tenkte ikke flertallet.

Gigantisk sikkerhetsoppgave

Men det kan likevel bli mye krevende logistikk for Oslos politi og myndigheter: EU-rådets president, Van Rompuy, inviterte torsdag lederne i alle EU-landene om å bli med til prisutdelingen.

— Jeg håper alle EUs regjeringssjefer vil være i stand til å bli med på feiringen i Oslo i desember, tvitret Van Rompuy. Europaparlamentets president Martin Schulz likte også tanken.

— Hvis stats- og regjeringssjefene kommer til Oslo for å se og for å klappe, er det veldig fint, sa han torsdag.

Dette blir i så fall en stor utfordring, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet til NTB.

— Vi har ikke noen meninger om hvem som kommer. Men det er klart det blir en stor sikkerhetsutfordring for oss hvis hans ønske skulle bli en realitet, sier Fredriksen.

EU-lederne skal bare være publikum, men ifølge EU Observer tviler flere diplomater på at alle vil prioritere det. Danske Helle Thorning Schmidt har ikke bestemt seg.

Tar personlig ansvar for freds-EU

Reaksjonene på pristildelingen til EU har spent fra jubel og glede til hånlatter og vantro. De fleste anerkjenner EUs rolle i å hindre krig og fremme fred i Europa etter to verdenskriger. Men mange synes det er rart å henge fredsmedaljen på en institusjon som i dag er mer revet av indre konflikt enn noen gang. Det er i hvert fall bra at det ikke var nobelprisen i økonomi EU fikk, vitser noen.

EU-lederne prøver å omfavne både fortid og framtid i utkastet til slutterklæring fra toppmøtet fredag.

EU er takknemlig for fredsprisen, heter det. Prisen er en ære for alle europeiske borgere, for alle medlemsstater og for alle institusjoner.

«I en usikker tid er denne hyllesten til tidligere prestasjoner en sterk appell om å sikre og styrke Europa for neste generasjon. Medlemmene i det europeiske råd er klar over at det krever kontinuerlig omsorg og ubendig vilje å føre videre dette samfunnet av fredelige interesser. Og de ser det som sitt personlige ansvar å sikre at Europa fortsetter å være et framgangsrikt kontinent».