TORGEIR NORLING (tekst og foto)

— Hva er egentlig poenget med disse fuglene, undrer Abdullah Cheehah.

På et tradisjonelt sykehus får den 23 år gamle unggutten hjelp til å komme seg over skadene han pådrog seg under en demonstrasjon som kostet minst 85 mennesker livet i slutten av oktober.

Da sikkerhetsstyrkene slo til mot demonstrantene i byen Tak Bai ble Abdullah først banket halvt til døde. Så fikk han en svart plastpose over hodet. Sammen med over 1300 andre ble han i neste omgang stablet lag på lag i lastebiler. Han var ikke ved bevissthet under hele den fem timer lange transporten, men han husker at noen som lå over han urinerte, og at noe av urinen trakk inn i plastposen som allerede hadde gjort det vanskelig å puste.

Over en måned senere står det fortsatt dårlig til. Et brudd i ryggen gjør at han ikke kan sette seg opp. Venstre hånd er delvis ødelagt, og et stort åpent sår preger underarmen. En nyre som kollapset har imidlertid begynt å fungere igjen.

— Jeg er fortsatt rasende, fredsfuglene kommer ikke til å endre på det, sier han.

Fuglegalskap

Fuglene Abdullah snakker om må være et av historiens merkeligste fredsforsøk. På oppfordring fra statsminister Thaksin Shinawatra har nær sagt hele Thailands befolkning gått fullstendig av skaftet de siste ukene. For å skape fred i sør har de brettet 100 millioner papirfugler i alle farger og størrelser. I går ble 50 militære transportfly satt i sving for å teppebombe fredsfuglene over de voldsherjete provinsene.

I byen Narathiwat utløste flydroppet stor begeistring blant barn og unge som konkurrerte vilt om å samle flest mulig fugler. Også blant den eldre generasjonen var det mange smil å se da papirfuglene kom dalende ned fra himmelen.

— Det er bra, og det gir oss i det minste mulighet til å tenke på noe annet, forteller en restauranteier.

For de fleste stanset imidlertid begeistringen der. Få hadde tro på at fredsfuglene ville ha noen innvirkning på den eskalerende konflikten mellom myndighetene og de muslimske opprørerne. Så langt i år har over 500 mennesker mistet livet. Senest i går ble en buddhistisk statsansatt skutt og drept utenfor byen Pattani.

— Regjeringen må slutte å kalle opprørerne banditter og gå i åpenhjertige fredsforhandlinger, sier Mansor Sullek, en muslimsk ungdomsleder i byen Yala.

— Konflikten er langt fra en løsning.

Mistet sønnen

I landsbyene rundt byen Tak Bai er skepsisen like stor. De fleste som deltok i den blodige demonstrasjonen i oktober kommer fra disse områdene. Overalt møter vi folk som enten er blitt grovt mishandlet eller mistet venner og familie.

— Jeg orker ikke tenke på disse fuglene De betyr ingenting. De sier fuglene skal være for fred, men jeg tror ikke freden vil komme, sier Natakarn Timasa i landsbyen Lanas.

For bare fem dager siden fikk hun bekreftet at sønnen Abdul som forsvant etter demonstrasjonen, også var blant de døde. En av hennes andre sønner ligger fortsatt alvorlig såret på sykehus.

Manglende hjelp og støtte i etterkant har fått henne til å miste all tro på at myndighetene ønsker en fredelig løsning.

— Det er bare journalister, som kommer til denne landsbyen, ingen andre har vist seg, sier hun.

Hun tar til slutt opp en av fuglene som noen av barna i landsbyen har samlet i en pose. Avsenderen har notert en hilsen på en av vingene.

— Jeg håper dere er lykkelige, står det skrevet.

<b>100 MILLIONER</b>: Fly fra det thailandske flyvåpenet droppet 100 millioner 22fredsfugler» over sørlige deler av landet.<p/> FOTO: CHAIWAT SUBPRASOM, SCANPIX/REUTERS
<b>FIN FANGST:</b> Barn og unge konkurrerte om å få fatt i flest mulig «fredsfugler» i byen Narathiwat.
<b>SKJØNNER IKKE:</b> Abdullah Cheehah har nok med sin egen skjebne og skjønner ikke helt poenget med disse «fredsfuglene».