JAN TYSTAD

Den britiske og den irske regjeringen var sammen med politikere i Nord-Irland kommet til enighet om at det skal gjenopprettes en lokalregjering. Forslaget innebar også fullstendige avmilitarisering av IRA og andre terroristorganisasjoner.

Den protestantiske fanatikeren, presten Ian Paisley, erklærte at han ikke har noen tillit til «morderne» i Sinn Fein-IRA. Derfor forlangte han at avvæpningen og ødeleggelsen av IRA-våpen skal fotograferes. Han foreslo på pressekonferansen i går at den britiske regjeringen bør opprette en lokalregjering i Nord-Irland uten Sinn Fein, som er det største partiet blant katolikkene.

Opptatt av julehandelen

Gerry Adams som leder Sinn Fein erklærte at IRA ikke kan godta fotografering, slik Paisley har forlangt. Den protestantiske lederen nektet å godta det nye forslaget fordi de ikke garanterer at IRAs avvæpning blir fotografert og at nøytrale vitner er til stede. Gerry Adams kalte dette «ydmykende» for IRA.

Gerry Adams og Ian Paisley, som er leder av Democratic Unionist Party, har aldri møtt hverandre, aldri tatt hverandre i hånden og Paisley nekter å sitte i samme lokalregjering som Gerry Adams. Han har sagt offentlig at Adams er «motbydelig». Så lenge disse to styrer partiene, er det liten sjanse til forsoning.

I flere uker har den britiske regjering lekket opplysninger om at nå vil den nordirske konflikten bli løst for godt. Det skal bli en lokalregjering bygd på maktdelingsprinsippet og alle de politiske partiene blir representert. Statsminister Blair og hans irske kollega Bertie Ahern inviterte til pressekonferanse i Belfast, men i siste øyeblikk sa både Gerry Adams og Ian Paisley nei til forslaget.

Reaksjonene i Belfast er at folk rister på hodet og lar politikerne drive sitt spill. De har liten tiltro til dem, men våpenhvilen fortsetter. Julehandelen er i full sving og folk flest bryr seg lite om hvorvidt de har en lokalregjering eller om de blir styrt fra London, der den nordirske statsråden Paul Murphy holder hjulene i gang.

230 væpnete gjenger

For folk flest har Nord-Irland vært en relativt fredelig plass siden langfredagsavtalen ble inngått i 1998, men i gettoene fortsetter terroren. I mange områder er det fortsatt tidligere terrorister som styrer. De tar beskyttelsespenger, de straffer folk som avviker og politiet holder seg unna. Både i protestantiske gettoer og i katolske er det slike mafiagjenger som har makten og som kontrollerer folket.

Mens politikerne diskuterer har forbryterne i de verste strøkene ganske frie tøyler. En overvåkingskommisjon, International Monitoring Comission, som ble opprettet av den irske og den britiske regjering for å registrere hva som skjer på grasrotplan i Nord-Irland, har nylig lagt frem en rapport hvor den hevdet at «det ikke er noe tegn til at det provisoriske IRA reduserer sin militære kapasitet». Organisasjonen var innblandet i et væpnet ran og fikk med seg en million pund i mai og den er også innblandet i smugling. De protestantiske terroristorganisasjonene er innblandet i narkotikasmugling, vold og organisert kriminalitet, heter det i rapporten. I en politirapport blir det hevdet at det eksisterer 230 væpnete, kriminelle gjenger i Nord-Irland, hvorav 140 er knyttet til terroristorganisasjoner, eller paramilitære grupper.

STEILE FRONTER: Lederen for Democratic Unionist Party, Ian Paisley, holder opp en Belfast-avis som klart slår fast hva som er holdningen til den nye fredsavtalen for Nord-Irland.<p/> FOTO: REUTERS