– Ingen uregelmessigheter fant sted under valget. Jeg ser på dette som en stor suksess, som et bryllup, sier talsmann for det irakiske forsvarsdepartementet, generalmajor Mohammed al-Askary.

Valget på provinsforsamlinger i 14 av Iraks 18 provinser var på forhånd regnet som en viktig test på stabiliteten i landet. Et fredelig og rettferdig valg blir ansett som et stort skritt framover i demokratiseringsprosessen i Irak.

Rolig

Og valget forløp fredelig. Bortsett fra fire granateksplosjoner nær en valgstasjon i byen Tikrit, var det ifølge politiet rolig rundt valgstasjonene de fleste steder.

Situasjonen var såpass stabil at valgmyndighetene bestemte seg for å holde valglokalene åpne en time lenger enn planlagt for å gi flere muligheten til å stemme.

Sikkerhetsoppbudet under valget var stort og ble skjerpet kraftig etter at tre lokalpolitikere ble skutt og drept i ulike angrep to dager før valget.

Flyplasser og grenseoverganger var stengt, og i Bagdad og andre byer ble det innført kjøreforbud. Irakiske politifolk og soldater voktet valglokalene for å hindre opprørsgrupper i landet i å angripe, mens de 140.000 amerikanske soldatene i Irak holdt en lav profil.

Maktbalanse

15 millioner irakere har stemmerett, mens 14.500 kandidater kjemper om de til sammen 440 plassene. Observatører tror at lokalvalget vil bidra til å endre maktbalansen mellom sjia— og sunniarabere i landet.

I 2005 valgte svært mange sunnier å boikotte valget, og marginaliseringen av dem har ført til utstrakt misnøye og vold. I årets valg håper imidlertid sunniene å få et bein innenfor det lokale maktapparatet.

Statsminister Nuri al-Maliki håper på sin side å få bygget opp sin egen maktbase i distriktene for å styrke sin posisjon foran de nasjonale valgene senere i år.

Kristne stemte

Også kristne irakere strømmet lørdag til valgurnene. I 2005 våget de seg knapt utenfor dørene, men denne gangen insisterte mange på å bruke sin stemmerett som irakiske borgere.

– Jeg kunne ikke stemme i 2005 på grunn av volden, og jeg hadde ingen tro på fremtiden. Men i dag bestemte jeg meg for å stemme for å bevise min eksistens, sier 53 år gamle Sargun Hanna fra Hamdaniyah nord i Irak.

En kvinne avgir stemme under lokalvalget i Basra i Irak lørdag. Valget har gått fredelig for seg, ifølge internasjonale observatører. Foto: REUTERS/Atef Hassan (IRAQ) / SCANPIX
ATEF HASSAN