JØRGEN ULLERUP

Rapporten er et slag i ansiktet på den franske selvbevissthet. Frankrike er den finere gastronomis hjemland, og de små porsjonene i det moderne franske kjøkken er normalt så kalorifattige at franske kvinner fint klarer å vri sine tynne kropper ned i lekre kreasjoner fra landets prestisjetunge motehus.

Men klærne kan snart bli for trange. Enten må de sys ut, eller så må franskmennene på slankekur. Ifølge undersøkelsen legger franskmennene i gjennomsnitt på seg seks prosent i året. Fortsetter tendensen, vil Frankrike om 17 år være i samme situasjon som USA, der 30 prosent av befolkningen lider av fedme.

I et land der de fleste uttrykker avsky for amerikansk livsstil, men der burgerrestaurantene florerer, er det en vanskelig sammenlikning å sluke. Men kjensgjerningen er at en av ti franskmenn i øyeblikket er fete, og at en av tre er overvektige.

Mens kvinnene ennå stort sett klarer å passe linjene, eser spesielt barna ut. På ti år er fedmen tredoblet hos de minste, så 15 prosent av dem i dag er berørt av fenomenet. De vokser raskt i omfang og risikerer som voksne å utvikle sukkersyke og hjerteproblemer. Også voksne over 65 år forsyner seg godt ved middagsbordet. Ikke bare vokser antall eldre, de eldre legger også på seg.

Mens fedme tidligere syntes forbeholdt bestemte yrkesgrupper som håndverkere, arbeidere, kjøpmenn og bønder, berører det i dag alle sosiale— og yrkesgrupper.

Et konsekvent forbruk av vin, øl og brus er forklaringen på at mennene eser mer ut enn de franske kvinnene. Mer generelt peker ekspertene på at endring av matvanene spiller en avgjørende rolle. Som i andre land skyr moderne franskmenn stadig oftere kjøkkenarbeid til fordel for kaloririk fastfood eller ferdigmat.

En vesentlig forklaring på at barn og eldre blir fete, er deres overforbruk av tv og dataspill, fastslår rapporten. Når de sitter i timevis foran skjermen får de naturligvis ikke rørt seg. Eksperter sier til ukemagasinet L'Express at det er en samfunnsoppgave å etablere sykkelstier og flere utfoldelsesmuligheter for de unge, før det blir for sent.