Nasjonalforsamlingen i Paris drøftet tirsdag et mistillitsforslag mot Villepin, satt fram av sosialistpartiet. Forslaget ble nedstemt med stort flertall, men under debatten måtte Villepin og hans regjering tåle harde ord også fra sentrumspartiet UDF.

Villepin svarte på angrepene med å anklage venstrefløyen for ryktespredning i den såkalte Clearstream-affæren. Denne saken har preget franske medier i ukevis, med en stri strøm av avsløringer og påstander om spionasje, hvitvasking av penger og annet snusk.

Mistet anseelse

Paris-regjeringens popularitet og internasjonale anseelse har sunket som steiner, etter påstander om at Villepin har forsøkt å sverte sin største politiske rival, innenriksminister Nicolas Sarkozy. Både Villepin og Sarkozy håper å bli valgt til fransk president.

Men krangelen dem imellom har ifølge franske kommentatorer skadet deres sjanser til å få etterfølge avtroppende statssjef Jacques Chirac ved presidentvalget neste år. I stedet har sosialistpartiet styrket sine muligheter.

Sosialistpartiet stiller med en kvinnelig kandidat, Segolene Royal, noe som trolig vil få mange franske kvinner til å stemme sosialistisk. Samtidig kan den gamle høyreradikale bråkmakeren Jean-Marie Le Pen skape problemer for Villepin og Sarkozy.

«Skitne triks»

Villepin anklaget ifølge nyhetsbyrået Reuters venstrefløyen for ryktespredning og skitne triks under debatten om Clearstream-affæren tirsdag. Den franske statsministeren raste mot sosialistlederen François Hollande.

– Hvorfor har dere reist forslag om mistillit? For å sverte, lyve og spre rykter. Rykter skaper nye rykter. Løgner skaper nye løgner, tordnet Villepin etter at Hollande hadde sagt at regjeringen «står igjen ribbet for all troverdighet».

Clearstream-saken handler om salg av franske marinefartøyer til Taiwan. Nicolas Sarkozys navn dukket opp på en liste over folk som skulle ha blitt smurt med penger gjennom banken Clearstream i Luxembourg, en liste som senere har vist seg å være falsk