Parlamentet i Litauen har alt ratifisert — endelig godkjent - EUs grunnlovstraktat. Spania er først ute blant de foreløpig ni landene som skal ha folkeavstemning. Det skjer 20. februar. Og så skal det rulle og gå i en to års tid.

Men vil alt fremstå som spilt møye etter en uravstemning blant 120.027 betalende medlemmer i Frankrikes sosialistparti (PS) i morgen?

Ytterfløyene mot

I Frankrike er ytterfløyene, Kommunistpartiet til venstre og Nasjonal Front til høyre, imot traktaten som skal organisere hele EU i ett dokument. Kommer PS i tillegg, skal det godt gjøres å vinne folkeavstemningen i 2006.

Så mye er klart: Kanskje kan den møysommelig fremforhandlede traktaten overleve et nei i Danmark eller Irland, til nød i alltid vrange Storbritannia, med noen pragmatiske «grep» i etterkant. Men den overlever ikke et nei i Frankrike, et kjerneland i Den europeiske union.

80 prosent for ...

Hva er så problemet for sosialistene? 80 prosent av partiets velgere sier jo i målinger at de er for grunnloven.

Mange mener det knapt handler om EU, bare om tidligere statsminister Laurent Fabius' ambisjoner om å bli fransk president i 2007. Fabius sies å være overbevist om at Frankrike vil si nei til traktaten og at PS, med ham som leder, må utnytte det. At den tidligere moderate statsminister fra François Mitterrands tid nå stiller seg i spissen for partiets venstrefløy, støtter teorien om taktisk spill.

Venstrefløyen har fire argumenter:

- Grunnloven gjelder for ubegrenset tid, og kan kun endres av alle 25 land enstemmig. Det gjør det nesten umulig å forbedre den senere.

- Grunnloven har mange referanser til kapitalistiske begreper som «markedsøkonomi» og «konkurranse». Dokumentet bør ikke referere til konkret politikk i det hele tatt.

- Avsnittet om forsvars- og sikkerhetspolitikk nevner NATO som Europas viktigste beskytter. Det begrenser EUs mulighet til å bygge et alternativ.

- Grunnloven fastslår nasjonal vetorett i skattepolitikken. Det er til hinder for et mer sosialt EU fordi man ikke kan tvinge «skatteparadis» til å øke satsene.